Vladimir Putin:

'SAD se ponaša kao SSSR, ali ni oni neće uspjeti'

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
16.04.2015.
u 17:30
Ruski predsjednik Vladimir Putin uživo odgovara na pitanja koja mu je poslalo najmanje 2 milijuna stanovnika, no odgovorit će samo na ona najvažnija
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je 13. put odgovarao na pitanja koja su mu poslali građani, i to više od četiri sata. Stiglo je više od 3 milijuna pitanja, većinom o stanju u gospodarstvu i na istoku Ukrajine.

Putin je između ostalog bocnuo SAD usporedivši ga s bivšim Sovjetskim savezom. Putin je rekao da "određene velike sile", uključujući i SAD, "ne trebaju saveznike već samo vazale". Dodao je da Rusija nikada neće prihvatiti tu ulogu, iako je priznao Moskva za vrijeme SSSR-a imala imperijalističke ambicije.

- Nakon Drugog svjetskog rata pokušali smo nametnuti svoj razvojni model svim nacijama istočne Europe, a to nije završilo ničim dobrim - rekao je Putin.

- Inače, to je ono što SAD sada čini diljem svijeta. Ni oni neće uspjeti - rekao je.

Reforme neizbježne

Sankcije nisu isključivi razlog pada ruske ekonomije, bilo je tu drugih faktora poput pada nacionalne valute – rekao je Putin.

– Ruski poduzetnici ne bi trebali očekivati nove sankcije protiv Rusije u skorije vrijeme. Sankcije su dio velikog strateškog napora drugih nacija da uspore rast Rusije – kaže Putin. Dodaje kako je dobra strana sankcija prema Rusiji što su natjerale vladu da poduzme potrebne gospodarske reforme koje su ionako trebali poduzeti. Kaže i kako će Rusiji trebati dvije godine da se oporavi od ekonomskog pada.

– Bez obzira na sankcije, reforme u gospodarstvu bile su neizbježne. Te su sankcije zapravo pomogle vladi i centralnoj banci. Može se reći: radimo to zbog sankcija. Ali to nije samo zbog njih. Moramo poboljšati našu ekonomsku politiku da bude snažnija i stručnija – kaže ruski predsjednik.

Ističe kako je dug SAD-a alarmantan, ne samo za američku ekonomiju već za cijeli svijet.

Putin je odgovarao i na pitanja o odnosima s Ukrajinom.

– Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nikada nije dao ponudu da uzmemo Donbas kako su mediji izvještavali – rekao je Putin.

Tko je ubio Nemcova

Kaže kako Rusija nudi Ukrajini gorivo po nižim cijenama, ali i električnu energiju bez obzira na neprijateljstvo njihove vlade.

– Ne biramo svoje partnere. U našem poslu moramo biti vođeni interesima države, a ne simpatijama – komentirao je svoj odnos s ukrajinskom predsjednikom Porošenkom.

– Jedino što Moska zahtjeva od Kijeva da nas tretiraju kao jednakog partnera koji je zabrinut zbog prava ljudi u Ukrajini koji se smatraju Rusima i govore ruski jezik – kaže Putin.

Odgovarajući na pitanje o ubojstvu političara Borisa Nemcova kaže kako je policija već dan nakon ubojstva znala tko ga je ubio samo im je bilo potrebno nekoliko dana da izvrše uhićenja.

– Što se tiče toga je li ubojstvo naručeno i tko ga je naručio još nije poznato – kaže Putin.

>> Putin bi u poslu s Iranom mogao izgubiti 27 milijardi dolara

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 108

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
12:31 16.04.2015.

..."Putinu je stiglo više od 2 milijuna pitanja, no on će odgovoriti samo na ona probrana...." Pa naravno da ce odgovoriti samo na probrana, jer na 2 milijuna pitanja u jednom satu, odgovor moze dati samo Chuck Norris.

Avatar Zaječarac
Zaječarac
15:38 16.04.2015.

Ono što SAD ne može da zaustavi: Rusija i Kina mahnito kupuju zlato uoči valutnog zemljotresa....... „Prema nedavnim izveštajima MMF-a, ruska centralna banka je gotovo udvostručila svoje rezerve zlata u proteklih 5 godina na čak 1.094,8 tona u junu ove godine. Kineska centralna banka je povećala svoje rezerve za 75% u odnosu na 2009. godinu“.

RA
ravager1710
12:24 16.04.2015.

Putine care,nedaj se!!!