PRAVOMOĆNO

Vlahušiću šest mjeseci zatvora uvjetno zbog afere Šipan

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Vlahušiću šest mjeseci zatvora uvjetno zbog afere Šipan
10.02.2015.
u 13:51
Vlahušić je na sudu tvrdio kako je nevin, a nakon donošenja presude izjavio je kako se temelji na lažnom svjedočenju čovjeka koji upravlja milijunima, a nema pravo na to,aludirajući na Denisa Orlića
Pogledaj originalni članak

Vrhovni sud smanjio je kazne dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću i poduzetniku Peri Vićanu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja, u aferi Šipan. Obojica su, sada pravomoćno, osuđena uvjetnim kaznama od šest mjeseci zatvora na rok kušnje od jedne godine. Potvrdio je to Damir Romac, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu na kojem su 2012. nepravomoćno osuđeni Vlahušić na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, a Vićan, vlasnik Dubrovačkog primorja uvjetnom kaznom zatvora od 10 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine za obojicu.

Vlahušić je zlorabio položaj i ovlasti tako što je svom tadašnjem koalicijskom partneru, Vićanu, koji se našao u poslovnim problemima nezakonito omogućio pozajmicu od dva milijuna kuna iz gradskog proračuna koja nije bila predviđena. Vićan ga je na to poticao, kao i na kupnju vile Dubravka na Šipanu, nekretnine u vlasništvu njegove tvrtke. Vlahušić je obvezao Društvo prijatelja dubrovačke starine da Dubrovačkom primorju isplati pozajmicu od dva milijuna kuna. Društvo je uplatilo milijun kuna iz sredstava Grada temeljem odluke od 12.4.2010., a istoga dana Vlahušić je potpisao još dva dodatka ugovora između Grada i Društva kako bi im se pravno omogućila isplata još jednog milijuna. Prije isplate drugog milijuna Društvo je tražilo da Vlahušić potpiše ugovor o kupnji zgrade na Šipanu, što je on odbio.

Vlahušić je na sudu tvrdio kako je nevin, a nakon donošenja presude izjavio je kako se temelji na lažnom svjedočenju čovjeka koji upravlja milijunima, a nema pravo na to,aludirajući na Denisa Orlića, predsjednika Društva prijatelja dubrovačkih starina kojega je prijavio DORH-u zbog lažnog svjedočenja.

USKOK je u ponedjeljak otvorio novu istragu protiv Vlahušića. Sumnjiče ga da je oštetio Dubrovnik za najmanje milijun kuna pogodujući ugostitelju Lukši Frankoviću korisniku tvrđave Revelin.

Vlahušić se ponovno kandidirao za gradonačelnika Dubrovnika. Izbori su 8. ožujka.

>> Vlahušić: Kako oštetiti nešto što prije nije postojalo?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

AM
amky1
13:58 10.02.2015.

Nestašica krumpira pa dobili samo uvjetnu.

DO
downunder
14:02 10.02.2015.

Andro je HNSovac pa ne iznenađuje da ima ljepljive prste.

Avatar etnaanbama
etnaanbama
14:16 10.02.2015.

Nemaju puno glasača ali su dobro raspoređeni, nasljeđe još od Mesića "patrija boy"