UDRUGA PREVARENIH

Vlasnici pokvarenih traktora osnovali udrugu

28.05.2002.
u 00:00
* Seljaci prijete dolaskom traktorima na Markov trg
Pogledaj originalni članak

SLATINA - Prvih petnaest nezadovoljnih vlasnika poljoprivrednih traktora "torpedo", koje su prije nekoliko godina kupili "povoljnim" kreditima Virovitičko-podravske županije, osnovalo je udrugu koja će pokrenuti pravne i druge mjere kako bi od države, županije i riječke tvornice "Torpedo" dobili odštetu za neispravne traktore, za koje više ni rezervne dijelove ne mogu kupiti. Za predsjednika udruge izabran je Vinko Baranj, zamjenik predsjednika je Alojz Đuračić, a rizničar Đuro Kiš.

Na sastanku u Sopju, nedaleko od Slatine, članovi udruge upozorili su javnost da je od 160 vlasnika traktora kupljenih kreditima više od 70 posto nezadovoljno kvalitetom traktora. Njima, kažu, ne mogu obrađivati zemlju te tvrde da su pretrpjeli više od 12 milijuna kuna štete. Traktori su im, dodaju, češće u korovu nego u polju.

- Kada smo kupovali traktore, rekli su nam da se PDV neće uračunati, a trebali smo dobiti i državnu potporu. Za traktor "torpedo 55" to je trebalo iznositi oko 35.000 kuna. Od toga nismo dobili ni trećinu, a mnogi od vlasnika koji traktore nisu niti dobili morali su otplaćivati kredite. I sam sam loše prošao. Traktor je neispravan, blokira i stalno s njim imam problema. Gotovo 80 posto vlasnika ima sličnih problema. Kao udruga tražimo da banke obustave naplate kredita našim jamcima, da se zaustavi obračun kamata i da se formiraju stručne komisije koje će potvrditi u kolikoj smo mjeri mi poljoprivrednici prevareni i oštećeni. Tražimo da se sve to učini pred očima hrvatske javnosti jer nam je i sadašnji župan potvrdio da su traktori nelegalno dodijeljeni. To znači da mi ne bismo trebali niti plaćati rate kredita. Neka se hitno ustanove krivci. Ako se traktori ne mogu popraviti, onda nam ne trebaju - kaže Vinko Baranj, predsjednik te udruge, tvrdeći da vlasnicima neispravnih traktora banka prijeti ovrhom.

Nezadovoljni seljaci Virovitičko-podravske županije kažu da će pomoć tražiti od saborskih zastupnika, Vlade RH i predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Ne budu li državna tijela brzo reagirala, zaprijetili su da će svoje neispravne traktore odvesti na Markov trg u Zagreb.

D. Šantoši

Pogledajte na vecernji.hr