Romi kod Palanjka

Voda im zbog otapanja snijega došla do kuća. Odvodnju - nemaju

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Voda im zbog otapanja snijega došla do kuća. Odvodnju - nemaju
23.01.2013.
u 09:55
Naše naselje uoči izbora obilaze političari i svašta obećavaju, a nisu ništa učinili, kažu mještani
Pogledaj originalni članak

Iako snijeg privremeno posustaje, nevolje koje je prouzročio nisu još minule. Upravo zbog topljenja snijega, osim što raste vodostaj rijeka, neka naselja imaju sve više problema s velikom količinom vode.

Naselje koje ne postoji

Tako u naselju Roma između Hrastelnice i Palanjka, ulaz u nekoliko kuća zbog velike količine vode više nije moguć, a stanovnici strahuju da će im voda uskoro i u kuće. Boje se za namještaj i drugu imovinu, jer žive u prizemnicama i ne mogu zaštititi ili skloniti pokućstvo. Razmišljali su i o ispumpavanju vode, ali u naselju nema odvodnje, pa se voda opet vraća.

– Ovo nije prvi put da imamo ovakav problem. To se ponavlja skoro svake godine. Upozoravali smo i molili da se uredi odvodnja, prokopaju i urede odvodni kanali. Imali smo u gradskoj upravi sastanke, dobili smo i obećanja, ali godinama nije ništa učinjeno. Naše naselje postoji već 35 godina, ovdje je četrdesetak obiteljskih kuća sa 120 stanovnika, ali još nemamo status naselja. Nema table naselja, a tako ni ograničenja brzine vozila, iako su sve kuće uz cestu. Bez nogostupa smo i djeca na putu do škole prisiljena su hodati kolnikom - objašnjava Zlatko Bogdan.

Žale se stanovnici romskog naselja i na druge komunalne probleme.

Kome da se obratimo?

Kažu da se od 1997. godine, kada su dobili vodu, za njih više ništa nije učinilo. Nemaju ni autobusne stanice, a nedavno su zbog prodora savske vode u Lonjsko polje danima bili odsječeni od Hrastelnice i Siska.

– Sličan problem s odvodnjom imamo i u drugom romskom naselju, u Capraškim Poljanama, gdje je oko 200 obiteljskih kuća. I tamo su stambeni objekti u okruženju vode, pa ako se nastavi topljenje snijega, pitanje je dana kada će nam voda u kuće. Više ne znamo kome da se obratimo. Upravo počinje kampanja za lokalne izbore i sada će nas opet obilaziti političari i davati obećanja, kao i ranijih godina - kaže predsjednik Gradskog vijeća romske nacionalne manjine, Dragoljub Nikolić.

Posljednje meteorološke prognoze ne idu Romima na ruku. Prema najavama, snijeg će se i dalje topiti, a to što će se padaline od snijega pretvoriti u kišu, ništa neće promijeniti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar prckoostajeprcko
prckoostajeprcko
10:30 23.01.2013.

sad makar možemo biti mirni i sigurni da neće u "AKCIJU" pokrali su mi sve sa Kleti u vinogradu banda !!!!!

IS
istinito
12:26 23.01.2013.

A, zato se smanjila pljacka. Znaci ubuduce moramo graditi nasipe kojima cemo navodnjavat njih , a oni ce nas za uzvrat ostavit na miru.

Avatar Glina74
Glina74
18:15 23.01.2013.

hahahahahahahahneka neka kopaju sami odvode ako mogu krasti onda mogu i kopati