Kumrovec

‘Voda mi potkopava temelje, kuda ću ako kuća otklizne’

Foto: Mladen Mandić
‘Voda mi potkopava temelje, kuda ću ako kuća otklizne’
12.03.2014.
u 16:00
Ivica Pirš, nezaposleni otac troje djece iz Brezja pokraj Kumrovca, boji se za egzistenciju svoje obitelji
Pogledaj originalni članak

Na području općine Kumrovec je desetak aktivnih klizišta, nekolicina većih je na županijskim cestama, njih pet, šest na lokalnim cestama, a nekoliko njih prijeti i obiteljskim kućama. Jedno takvo je i u Brezju iznad obiteljske kuće i gospodarskog objekta Ivice Pirša.

Život u strahu

- Klizište je aktivno već nekoliko godina i svake godine nam je sve gore. Cesta iznad kuće bila je toliko oštećena da se po njoj jedva prometovalo, a sada sve ide dalje prema kući i štali gdje mi klizište potkopava i temelje. I odlagalište gnoja potpuno je već otkliznulo niz brijeg. Kad se snijeg počeo otapati i kad su bile velike kiše, bio sam u velikom strahu i po noći nisam mogao zaspati. Izgubio sam posao, imam tri kćeri koje školujem i ako mi se nešto dogodi s kućom, kuda ću - zavapio je Pirš.

Načelnik općine Kumrovec Dragutin Ulama kaže kako su upravo ovih dana u Brezju kod Ivice Pirša bili stručnjaci geodeti koji bi trebali izraditi projekte i stručni elaborat oko sanacije klizišta u Brezju.

- Kako sam obaviješten od njih, ni kuća, kao ni gospodarski objekt nisu direktno ugroženi, već bi se trebala napraviti škarpa između kuće i gospodarskog objekta. I sam vlasnik, rekli su mi stručnjaci, pomalo je kriv jer nisu kvalitetno izrađeni betonski temelji i ostali dijelovi betonske konstrukcije, pa je zato došlo do ulegnuća - kaže načelnik Ulama.

Cesta djelomično sanirana

Dodaje da ni krovište kuće nije okrenuto u pravom smjeru, a što se pak tiče gospodarskog objekta, tamo s krova uopće nema oborinske odvodnje, pa se voda slijeva uokolo objekta i potkopava ga.

- Nikakve zahvate nećemo raditi preko noći, već ćemo, nakon što struka da svoje mišljenje, pokušati pomoći. Zasad smo cestu iznad kuće djelomično već sanirali kako bi se moglo prometovati - rekao nam je načelnik Kumrovca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KU
kumrovčanin
09:10 14.03.2014.

Takvih pragova je na stotine u Zagorju i gdje je tu klizište.Valjda više nema ni jedne hiže u Kumrovcu koju vaše novine nisu slikale i u njoj bile.