dan voda

Voda što na Cureku izvire iz utrobe zemlje Božji je dar!

Foto: presnimila Lj. Risek
Voda što na Cureku izvire iz utrobe zemlje Božji je dar!
23.03.2012.
u 14:14
Inženjerke I. Prašnjak i I. Tomiek: Uzorci izvorske vode zdravstveno su besprijekorni i zadovoljavaju baš u svim parametrima
Pogledaj originalni članak

Laboratorijska analiza vode što izvire na šumskom izvoru Curek u Margečanu pokazuje da je savršena! U njoj nema ostataka slobodnog klora, nitrita ni nitrata, ukratko, analizirani uzorci zdravstveno su besprijekorni po svim parametrima! Za to su uvelike zaslužni sami mještani Margečana koji su u zaštiti Cureka "mobilizirali“ staro i mlado i time pokazali da svoje blago kane sačuvati i za nove naraštaje.

Glavna je to poruka koja se čula na skupu održanom u Područnoj školi u Margečanu u čijim su se nevelikim prostorima, na prezentaciji o zdravstvenoj ispravnosti vode s Cureka što su je u povodu Dana voda održale inženjerke županijskog Zavoda za javno zdravstvo iz Varaždina, okupili svi koji su na ovakav ili onakav način sudjelovali u „projektu Curek“.

– A taj je projekt tekao etapno. Najprije su učenici, učitelji i mještani, a pogotovo stanovnici Izvorske ulice s koje se silazi do Cureka, čistili okoliš, ne dopuštajući da ga bilo što onečisti. Nakon predavanja o važnosti vode, s izvora smo uzimali uzorke i pripremali ih za laboratorij, što se djece posebno dojmilo. Od izvorske vode kuhali smo domaći čaj od lipe i kamilice  – izvijestila je dipl. sanitarna inženjerka Irena Prašnjak.

Uz ravnateljicu Zavoda dr. Francisku Lančić te inženjerke Vesnu Matijević Kušter i Ivanu Boltižar, djeci i mještanima je na odlučnosti kojom štite i čuvaju svoje izvore vode čestitala i dipl. ing. Irena Tomiek. Ona je predstavila rezultate ispitivanja uzoraka s Cureka te u predavanju o zaštiti voda iznijela više zapanjujućih podataka o njenom ugroženosti, koji su samo učvrstili okupljene u naumu da ustraju u čuvanju svojih izvora. Prigodnim programom učenici su pokazali da ekološki odgoj ne uče, već ga žive svaki dan, a nakon toga uputili su se do Cureka te, dok su im zubi trnuli od vode čija temperatura ne prelazi 11 stupnjeva Celzijevih, nazdravili izvorskom vodom iz brojnih šalica što tamo stoje za sve žedne namjernike. Koliko je samo bilo veselja kad su u bistroj vodi ispusta ugledali prvu ovogodišnju žabu!

"Vodeni“ ekoodgoj

Ekološki odgoj margečanske djece vezan je uz vodu. Budući da kroz Margečan protječe Bednja, život uz rijeku za učenike nema tajni. Za to se pobrinula i udruga Margareta, uređenjem vodenice s etnozbirkom te jezera u starom rukavcu Bednje, koje je nekad bilo ruglo puno smeća. Učenici redovito uređuju i druge šumske izvore, okupljaju se oko fontane ispred škole, njeguju sjećanja na običaje pranja rublja na obali Bednje, a članovi Margarete svakog ih proljeća uče umijeću izrade "soni“ (saonica), igračaka od mladih šiba vrbe. Takve pohvalne i lijepe akcije pridonose zdravom stavu mladih prema okolišu i učvršćuju zajedništvo mještana u očuvanju tradicije i zdravog okoliša.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.