mađari šokirani

Vođa Jobbika zatražio popis Židova jer su 'nacionalna prijetnja'

Foto: Reuters/PIXSELL
Vođa Jobbika zatražio popis Židova jer su 'nacionalna prijetnja'
27.11.2012.
u 15:59
Poziv je vođa Jobbika uputio nakon što je državni tajnik Zsolt Nemeth izjavio da ministarstvo vanjskih poslova podržava mirno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi
Pogledaj originalni članak

Gyongyosi Marton (35), vođa Jobbika, treće najjače stranke u Mađarskoj, naljutio je kolege političare, ali i velik dio javnosti jer je od vlade zatražio da sastavi popis Židova koji predstavljaju ''nacionalni sigurnosni rizik''.

Martonov je zahtjev opravdano naljutio i židovsku zajednicu koja u njemu, navodi Reuters, vidi odjek fašističke politike i holokausta koji je u Mađarskoj tijekom Drugog svjetskog rata odnio između 500.000 i 600.000 života.

Poziv je vođa Jobbika uputio nakon što je državni tajnik Zsolt Nemeth izjavio da ministarstvo vanjskih poslova podržava mirno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

– Znam koliko ljudi mađarskog porijekla živi u Izraelu i obrnuto. Mislim da sukob u Gazi jako utječe na stanovnike židovskog podrijetla koji žive u Mađarskoj te rade u mađarskom parlamentu i mađarskoj vladi, a to je zapravo nacionalni sigurnosni rizik za našu državu – kazao je Marton, dok su parlament i vlada službeno osudili njegove izjave.

>>Jobikovac poznat po antisemitizmu otkrio da je Židov

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar nekakav
nekakav
17:34 27.11.2012.

al zanimljivo bi bilo vidjeti popise i nacionalnu pripadnost službenika u nekim državama, pa i kod nas, u rh. kao i nacionalnu pripadnost odvjetnika. da vidimo koje nam to profesije rade o glavi. svaka čast ovim mađarima. sloboda govora je previše sputavana. ako je nekome uvreda što ga se ptika tko je i što, ili se osuđuju izjave čovjeka koji traži neke podatke, e onda smo zbilja zaglibili1 zašto predsjednik josipović nikad nije javno rekao otkud mu 6 stana, kako je bez javnog natječaja dobivao poslove teže od 300.000 kuna? da, i što je sa zamp-om?

UM
umpahpah
16:29 27.11.2012.

(U) cijeloj europi su oni prijetnja, ne samo u Madjarskoj

Avatar KristinaK
KristinaK
17:29 27.11.2012.

Kad se ima previše vremena svakakve gluposti padaju na pamet, da rade 8 sati dnevno i dođu doma u 17 h, ne bi im bilo do 'sastavljanja' popisa, svi ti pokreti, occupy ovaj onaj, svima njima fali posla...