SMIRILA SE SITUACIJ

Vodostaj Dunava opada, ukida se izvanredno stanje obrane

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Vodostaj Dunava opada, ukida se izvanredno stanje obrane
19.06.2013.
u 12:42
Vodostaj Dunava kod Vukovara opada pola centimetra na sat i jutros je iznosio 688 centimetara
Pogledaj originalni članak

Tijekom sutrašnjeg dana na Dunavu, kod Vukovara, biti će ukinuto izvanredno stanje obrane od poplava. Najavljeno je to na današnjoj redovitoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje u Vukovaru koji se, kako je rečeno, radi smirivanja situacije na terenu više neće sastajati.

– Jučer smo ukinuli izvanredno stanje na Dravi, a tijekom sutrašnjeg dana isto ćemo učiniti i na Dunavu. Vodostaj Dunava kod Vukovara opada pola centimetra na sat i jutros je iznosio 688 centimetara. Kako vodostaj Dunava bude dalje opadao i mi ćemo na terenu poduzimati određene radnje - rekao je direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić.

Još jednom je istakao veliki posao koji je učinjen na cijelom branjenom području u protekla tri tjedna što je doprinijelo da se Dunav ne izlije i ne pričini ogromne materijalne štete koje su prijetile. Najavio je i da će se i dalje budno pratiti sva dešavanja na branjenim područjima te da će Hrvatske vode biti spremne za reakciju ukoliko bude potrebe. Očekuje se i da će za 4-5 dana biti normaliziran i riječni promet koji je zaustavljen radi visokih vodostaja.

Iznimno zadovoljan učinjenim je i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo koji je najavio početak normaliziranje stanja u gradu.

– S padom vodostaja započinje i posao uklanjanja zečjih nasipa i vraćanja grada u prvobitno stanje. Krenut ćemo od centra grada. Uskoro će biti obavljene i procjene nastalih šteta na privatnim objektima. Svakako da ću se obratiti i predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću da nam se pomogne oko tretiranja komaraca jer je za očekivati da će ih se poslije ove visoke vode pojaviti još više - najavio je Sabo. Posebnu zahvalu uputio je svima koji su na bilo koji način pomogli Vukovaru u obrani od poplava. Najavio je i mogućnost da se svim dragovoljcima koji su proteklih dana bili u Vukovaru uputi zahvalnica.

>> Pogledajte fotografije poplavljenih područja snimljene iz zraka!

>> Vodostaj Dunava iznosio je 724 centimetra, drugi najviši u povijesti

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.