nabujala rijeka

Vodostaj Save kod Slavonskog Broda i dalje je u porastu

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sava (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sava (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sava (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sava (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sava (1)
07.04.2013.
u 20:50
Sava se na područjima koja nisu zaštićena nasipom tik uz korito rijeke već nekoliko dana izlijeva, pa je tako slavonskobrodski Sportsko-rekreacijski centar "Poloj" potpuno pod vodom
Pogledaj originalni članak

Vodostaj Save i dalje je u porastu, a danas u 19 sati kod Slavonskog Broda je iznosio 792 centimetra. Za šire područje grada i dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplave, a ako razina Save i dalje bude rasla vrlo brzo bi mogla dostići razinu kada će se početi primjenjivati izvanredne mjere obrane. One nastupanju ako nivo Save poraste još 58 centimetara, dakle nakon vodostaja 850. Trenutno je s manjim odstupanjima amplitude nivo vode na referentnim mjeračima u porastu oko jedan centimetar na sat.

Sava se na područjima koja nisu zaštićena nasipom tik uz korito rijeke već nekoliko dana izlijeva, pa je tako slavonskobrodski Sportsko-rekreacijski centar \"Poloj\" potpuno pod vodom. Na pojedinim mjestima dubina vode veća je od metra. Brza i snažna bujica velike probleme stvara vlasnicima plovila, čamaca i splavarima u Splavarskoj ulici, koji sve teže mogu prići svojim plovnim objektima, pa se domišljaju na razne načine kako da ih zadrže na sigurnom vezu. Nabujala Sava na površini nosi velike količine raznog smeća, otrgnutih grana drveća i velikih trupaca što ih usput kako vodostaj raste prikuplja i odnosi s obale. Zbog toga vlasnici čamaca i splavi stalno dežuraju odgurujući smeće koje neprestano pristiže i nakuplja se uz plovila. U novogradiškoj Posavine jučer su za područje općine Stara Gradiška uvedene izvanredne mjere obrane od poplave. Stanje nije kritično, međutim u naselju Stara Gradiška voda je prodrla kroz stari sustav kanalizacije i poplavila manje površine i garaže ispod jedne stambene zgrade, pa se voda mora svakodnevno ispumpavati crpkama.

Inače, od kad je mjerenja na području Brodsko-posavske županije najniži vodostaj Save bio je u kolovozu 2003.godine, a najveći je zabilježen u listopadu i studenom 1974.godine. Tada je posebno kritično bilo na području novogradiške Posavine. Ukupno je izgrađeno 25 kilometara zečjih nasipa od vreća, drvenih fosni, zemlje i drugog materijala. Nasipi su ponegdje bili visine i do 2 metra, a stanovništvo i stoka iz naselja uz Savu bili su evakuirani.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.