milanović poručio:

'Vojska je branitelj i ustavnih vrednota, otvorenosti i tolerancije'

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Milanović vojska (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Milanović vojska (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Milanović vojska (1)
28.05.2013.
u 16:13
- Ničiji prostor slobode neće biti zaštićen na način da se nekome drugome ograničava prostor slobode – rekao je premijer i tako je jasno poručio što misli o inicijativi da se u Ustav ugradi definicija braka kao zajednice žene i muškarca.
Pogledaj originalni članak

Unatoč gospodarskoj krizi na modernizaciji Oružanih snaga i obuci vojnika neće se štedjeti; kreću velika ulaganja u modernizaciju vojske, posebice ratne mornarice; zadaća Oružanih snaga nije samo čuvanje vanjskih granica zemlje nego i demokratskog poretka, odnosno osobnih sloboda pojedinaca - najvažniji su naglasci iz govora predsjednika Vlade Zorana Milanovića održanog na proslavi Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske u dvorani Vatroslav Lisinski.

– U Europskoj uniji, zajednici otvorenih društava, vrijede stroga pravila. Vojska je branitelj vanjskih granica zemlje ali i ustavnih vrednota, otvorenosti i tolerancije. Sve to skupa treba gledati zajedno, da ničiji prostor slobode neće biti zaštićen na način da se nekome drugome ograničava prostor slobode. Sloboda nacije, ali i sloboda pojedinca! – poručio je premijer pred nešto više od tisuću vojnika, dočasnika, časnika i tako je jasno poručio što misli o inicijativi da se u Ustav ugradi definicija braka kao ekskluzivne zajednice žene i muškarca. Također, predsjednik Vlade vojnom je vrhu suptilno poručio kako i od njih očekuje nultu toleranciju prema diskriminaciji vojnika pripadnika svih, pa i seksualnih manjina.

Predsjednik Vlade naglasio je da se na obrani neće štedjeti i u ovim kriznim vremenima, a posebni naglasak je stavio na jačanje Hrvatske ratne mornarice.

– Hrvatska zastava se na Jadranu mora vidjeti puno jače nego sada. Vidim potrebu da ojačamo ratnu mornaricu čije je opremanje za mene vrlo važno. Trebaju nam novi brodovi po mogućnosti građeni u hrvatskim brodogradilištima. Imamo velika očekivanja od mora i eksploatacije podmorskog rudnog bogatstva. I tim prihodima ćemo opremati Ratnu mornaricu – rekao je Milanović.

Predsjednik Ivo Josipović, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, rekao je kako mu je dužnost vrhovnog zapovjednika “najdraža od svih dužnosti koje ima”, te kako je ponosan na naše vojnike koje, kako je rekao, hvale svi strani državnici s kojima se susreće.

– Ponosan sam što su se Oružane snage afirmirale u našem društvu ne samo u zaštiti vanjskih granica nego i zato što su prvi kada građane treba zaštiti od požara, poplava i drugih elementarnih nepogoda – rekao je Josipović.

Ministar obrane Ante Kotromanović podsjetio je da je krenula modernizacija tenkova, helikoptera, aviona, radarskih sustava, te nabava ratnih brodova, a posebno je naglasio, važnost reforme školskog sustava unutar MORH-a i Oružanih snaga.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić, obrazovanje i obuku vojnika, dočasnika i časnika istakao je kao prioritet.

– Naš budući razvoj i transformacija Oružanih snaga temeljit će se na kvaliteti ljudskih resursa – rekao je Lovrić.

Na proslavi su bili i umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji su od svih uzvanika dobili najjači aplauz vojnika i časnika.

>> Hrvatska vojska dobila tri nova generala

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.