talijanski Abramovič

Volpi: Rijekin gazda s carstvom od 2 milijarde eura

Foto: 'Goran Kovacic/Vecernji list'
'23.05.2009., Rijeka - Odigrana je vaterpolo utakmica Final Foura Eurolige, borba za 3. mjesto, izmedju Juga i Mladost. Vlasnik vaterpolo kluba Pro Recca Giorgio Volpi gleda utakmicu. Photo: Goran Kov
Foto: 'Nel Pavletic/PIXSELL'
'02.04.2011., Bazeni Kantrida, Rijeka - Polufinalna utakmica Final Four Jadranske vaterpolo lige izmedju Primorja i Jadrana. Predrag Sloboda, Gabriele Volpi. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
Foto: 'Pero Lovrovic/Vecernji list'
'20.05.2009.,Opatija - Oko sezdeset metara dugacka jahta \'GI.VI.\', vrijedna tridesetak milijuna eura u vlasnistvu predsjednika talijanskog vaterpolskog kluba Pro Recco Gabrielea Volpija jucer je mam
28.01.2012.
u 12:00
Predsjednik je Pro Recca, vlasnik nogometnog trećeligaša Spezije, ušao je u VK Primorje...
Pogledaj originalni članak

Kao mana s neba stigla je vijest o spremnosti talijanskog milijardera, industrijalca Gabriela Volpija, vlasnika najbolje svjetske vaterpolske momčadi Pro Recca iz Genove, da kupi riječkog nogometnog prvoligaša. Dug NK Rijeke narastao je na 32 milijuna kuna.

Ima 15.000 zaposlenika

Koliko je njegova namjera ozbiljna potvrdio je i sam za talijanski tisak. Rijeku nije slučajno odabrao, Volpi je i pokrovitelj Vaterpolskog kluba Primorja, kojem je pomogao da postane europski klub, zaljubljenik je u Kantridu, a sretna je okolnost što uz vaterpolo ulaže i u svoju novu ljubav - nogomet. Vlasnik je trećeligaša Spezije iz La Spezije, no očigledno je da na tome neće stati.

Volpi u svakom slučaju voli Rijeku i Kvarner, a uživa i u plovidbi Jadranom. Prije dvije godine uplovio je u riječku luku na svojoj 55-metarskoj jahti “GiVi” vrijednoj oko 30 milijuna eura. Tijekom boravka na vaterpolskim događanjima u Rijeci, primjerice održavanju završnog turnira kvalifikacija Eurolige, Volpi je noćio na vlastitoj jahti. Između hotela i plovećeg luksuza, radije odabire “GiVi” na kojoj ima baš sve. Trup broda sagrađen je od željeza i aluminija, a uz 15 članova posade može primiti 12 putnika, a ima i luksuzni bazen i helidrom.

Taj talijanski industrijalac iz Genove inače je vlasnik naftne kompanije Orlean Investa. Njegovo se poslovno carstvo procjenjuje na 2,5 milijarde dolara, ima 15.000 zaposlenika. Obogatio se na afričkoj nafti, godine 1976. počeo je raditi u Angoli i Nigeriji, gdje ima koncesije za bogate naftne bušotine.

Volpi je najavio da sa suradnicima u Rijeku stiže 16. veljače na detaljne razgovore o ponudi. Velika je vjerojatnost da će u Volpijevoj delegaciji biti i Beppe Marotta, direktor Juventusa, koji je zainteresiran za cijeli projekt.

Rijeka vrijedi do 6 mil. €

- Takav je interes sigurno dobar znak, jer je riječ o osobi koja je i do sada bila poznata po investiranju u različite sportske klubove, ne samo nogometne. Sve će biti jasnije nakon što se ponude stave na stol - kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Grad je u sportski program NK Rijeke 2009. uložio milijun i 50 tisuća kuna, u 2010. 794 tisuće kuna, otprilike koliko i lani. - Grad će u svakom slučaju ostati u vlasništvu objekata, a u jednom dijelu i u vlasništvu kluba - potvrdio je Veljko Karabaić, pročelnik gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

U riječkom prvoligašu sve je spremno za privatizaciju. Elaborat je gotov, procjenjuje se da Rijeka vrijedi između pet i šest milijuna eura. I dok je talijanski industrijalac bio jasan u namjerama, u klubu su sretni što je Volpi uopće zainteresiran da bude strateški partner ili suvlasnik, svejedno, kazao je predsjednik Robert Komen. Volpi je u Rijeku dolazio na gostovanja Pro Recca, kada se susreo i s riječkim gradonačelnikom. No, prava Volpijeva veza bio je Riječanin Damir Mišković, dopredsjednik Primorja i njegov prvi suradnik u Nigeriji.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

AA
aabbcc
18:51 28.01.2012.

. a kaj ne bi ovi 15.000 robova bili zadovoljniji i bolje radili da im gazda kupi par stotina mladih rijecanki ev .i desetak rijecana ??.

Avatar razocarani
razocarani
19:31 28.01.2012.

neka se privatizira cijela prva ali i druga liga stim da prva dva iz druge lige igraju play off za prvaka ......i strga kontrola da se sve ne pretvori u cirkus...

AA
aabbcc
15:56 28.01.2012.

. . \"da kupi riječkog nogometnog prvoligaša...\" ________________________________Rijecanke su zgodne pa ne kuzim zasto ne bi kupio i koju tisucu mladih rijecanki tek onako da ima za onih 15.000 robova sto rade za njega ??