Predrag Brkopac

Vozač je naglo promijenio smjer, gotovo su "gume pale s felge"

Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
Vozač je naglo promijenio smjer, gotovo su "gume pale s felge"
17.06.2011.
u 12:00
Vozač za kojim se traga prije Antonije Bilić pokušao je pokupiti jednu ženu
Pogledaj originalni članak

O misterioznom nestanku 17-godišnje maturantice Trgovačke škole iz Drniša Antonije Bilić, koji je na noge dignuo cijelu Hrvatsku, jučer smo razgovarali s načelnikom Krim-sektora općeg kriminaliteta u MUP-u Predragom Brkopcem, koji je i koordinator potrage za Antonijom.

Teče jedanaesti dan otkako je Antonija nestala u blizini svoje obiteljske kuće. Kako napreduje istraga, što sada konkretno poduzimate?

- Više od sto policajaca iz Karlovačke, Ličko-senjske i Šibensko-kninske policijske uprave, te uz pomoć Gorske službe spašavanja, pretražuje teren uz autocestu na potezu od Karlovca do Drniša. U srijedu smo prevrnuli potez sjever-jug, a jučer je pretražen suprotni smjer, jug-sjever. Pregledavaju se kontejneri, kante za smeće, odmorišta i lokacije oko njih. Na izlascima s autocesta pretražujemo područje u dubini, točnije svugdje gdje bi se mogao "zavući". Šibenska policija detaljno "pročešljava" područje gdje se vozač kamiona okrenuo i sve lokalne ceste na koje je mogao ući, te zone u okolici. Ako ne nađemo ništa korisno za istragu, nakon zone oko autoceste pretražit ćemo i cijelo područje oko stare ceste spomenute dionice. Kamion nam je u početku bio najznačajniji, ali istraga je vrlo široka i vrlo ozbiljna. Sudjeluju sve policijske uprave, a surađujemo i s Upravom za zatvorski sustav kako bismo provjerili poznaje li netko od zatvorenika vozača. I njihove bi nam informacije mogle biti od velike koristi. U tijeku su razgovori s Antonijinim prijateljima i svim bližnjima, svima koji bi mogli imati neka saznanja. Na sve dojave građana reagiramo, pratimo Facebook...

Jesu li nađeni tragovi koji bi mogli upućivati na to gdje se djevojka mogla nalaziti ili barem u kojem smjeru treba voditi istragu?

- Zasad nismo pronašli ništa takvo. Na dionici autoceste pronašli smo hrpu odjeće, bačenih mobitela, ali ništa od toga nije njezino. Njezin mobitel isključen je sedmi dan nakon njezina nestanka. Kad ju je majka nazvala, lociran je u blizini Ogulina na karlovačkom području, poslije 15 sati. Potom je ugašen. No, činjenica da je mobitel lociran na toj poziciji ne mora značiti da je i Antonija bila ondje, možda je mobitel samo bačen.

>>Potraga za Antonijom Bilić: Ninjanka: Ovaj je i mene vozio!

Tko je policiji dao opis vozača koji je prije 11 dana pokupio Antoniju?

- Jedna mlada žena koju je isti taj vozač pokušao namamiti u kamion na cesti, 35 kilometara prije nego što je možda pokupio Antoniju u smjeru Muća. Vozač je otvorio prozor, namigivao joj i neverbalnim znakovima pozivao da uđe, ali ona ga je ignorirala i samo odmahnula rukom. S obzirom na to da ju je pogledao direktno u lice dobro je zapamtila kako izgleda. Sama nam se javila da nam pomogne izraditi fotorobota. Do sada smo primili više od stotinu informacija od građana u vezi s fotorobotom, obrađeno je 90 posto njih, a ostalima se trenutačno bavimo.

Postoje li još neki svjedoci koji su vidjeli Antoniju?

- Osim nje, imamo još nekoliko svjedoka. Dvije osobe vidjele su je na stajalištu kako stopira, a četiri osobe potvrđuju da se radi o tegljaču s bijelom kabinom i plavom ceradom. Sve redom potvrđuju da se tegljač naglo okrenuo i promijenio smjer. Išao je u smjeru Zagreba, a okrenuo se u pravcu Splita, upravo u onom u kojem je bila Antonijina kuća, od toga mjesta udaljena šest kilometara. Problem je što na tom području nema videonadzora pa ne postoje snimke koje bi mogle potvrditi je li kamion tuda prošao. To naglo okretanje vozača dosta je znakovito, jer kamioni rijetko tako naglo mijenjaju smjer, a svjedoci tvrde da je to tako snažno učinio da su u tom trenutku pomislili da će mu gume izletjeti s felge. No, samo je jedan muškarac vidio da je Antonija ušla u tegljač. S obzirom na to da je on jedini koji to tvrdi, još jednom smo ga ispitali, jer želimo biti apsolutno sigurni da su njegove izjave točne. Nažalost, ni on ni ostali nisu zapamtili ni registraciju, oznaku grada, niti marku kamiona. Od vozača kamiona, pak, za sada nismo dobili neku informaciju koja bi mogla pomoći.

Po vašem iskustvu, mislite li da se radi o otmici ili je djevojka odlučila nestati?

- Nijedna od opcija nije isključena, jer ni za jednu ne postoje argumenti. Istražujemo koji bi bio motiv njezina nestanka. U njezinu dnevniku o tome ne piše ništa, nije se jadala niti pisala da bi najradije nekamo pobjegla. Postojale su informacije da je htjela na koncert Bon Jovija u Zagrebu, ali prijateljima je samo izrazila tu želju, no nije planirala otići. U trenutku kada je nestala vraćala se s prakse koju je trebala odrađivati u trgovini Drniš Komerce, ali taj se dan nije pojavila na praksi. Iako je Antonija bila odlična, u posljednje vrijeme vrlo dobra učenica, tijekom školske godine iz nekog razloga nije odlazila na praksu, koja joj je bila potrebna da maturira na vrijeme. Upravo zato joj je ravnatelj škole rekao da može maturirati tek na jesen, a ne, kao ostali, na ljeto. Točne su informacije da je Antonija bila mirna i povučena djevojka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

CO
Condorgrab
12:15 17.06.2011.

Da li bi itko tražio Jadranku Kosor da je nestala ?

GL
GlogovKolac
13:06 17.06.2011.

Nakon ovog teksta mi se po prvi puta nameće misao da je mala odlučila svojevoljno \"nestati\"(problemi s praksom, maturom, nenapisana maturalna radnja...). No sada nakon medijske hajke možda ne zna od srama kako da se vrati.

NO
northman
14:28 17.06.2011.

Gosp.Brkopac je odlična osoba i stručnjak . da su mu dali slučaj prije , već bi ga riješio. njega ne može nitko potkupiti , osim toga čisti je profić.