NOVA PRAVILA

Vozači kamiona iz BiH najavili blokadu granice s Hrvatskom: ‘Sramotno je to što nam rade'

Foto: Pixsell/Ilustracija
Vozači kamiona iz BiH najavili blokadu granice s Hrvatskom: ‘Sramotno je to što nam rade'
26.05.2021.
u 10:06
Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, očekuje da će problem biti riješen kada je u pitanju granični prijelaz u Velikoj Kladuši. Razgovarao je, kaže, s Olegom Butkovićem, hrvatskim resornim ministrom koji je izrazio spremnost da se ovaj problem riješi
Pogledaj originalni članak

Odluka Hrvatske prema kojoj će pet graničnih prijelaza s BiH biti neupotrebljivo za kamione čija nosivost prelazi 7,5 tona izazvala je lavinu oštrih reakcija u BiH, a, očekivano, najglasniji su prijevoznici koji promišljaju o svojim sljedećim koracima, pa su na stolu, među ostalim, i blokade prometnica i granica, piše Dnevni Avaz.

Avaz piše kako je Hrvatska 20. svibnja donijela spornu odluku o prekategorizaciji svojih cesta, tako da graničnim prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji neće biti dopušten tranzitni promet većim teretnjacima, a ta odluka stupa na snagu osam dana nakon donošenja. 

Predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS Nikola Grbić rekao je da je danas planiran sastanak prijevoznika.

– Organizirali smo sastanak i najavljujemo blokade, štrajkove, do konačnog rješenja. U pitanju su blokade graničnih prijelaza, carinskih terminala, puteva, dok se ne riješi problem – ističe Grbić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, ovo je odluka koja je prijevoznike bacila na koljena jer slijede golemi gubici.

– Šteta je velika uslijed kilometraže koju moramo praviti zbog obilaska. Provodimo osam sati na graničnom prijelazu, iskucavamo sate vožnje, prelazimo u Hrvatsku i zaustavlja nas policija i kažnjava zbog prekoračenja sati vožnje. To je masovna pojava. Stanje je kaotično – rekao je Grbić.

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, očekuje da će problem biti riješen kada je u pitanju granični prijelaz u Velikoj Kladuši. Razgovarao je, kaže, s Olegom Butkovićem, hrvatskim resornim ministrom koji je izrazio spremnost da se ovaj problem riješi.

– Praktično, ovaj dio BiH ostaje slijepo crijevo i ekonomski prosperitet tog dijela dovodi se u pitanje ako to ostane na snazi – rekao je Mitrović.

Dodao je da će danas na sjednici Vijeća ministara BiH imati ovo pitanje na dnevnom redu. Istaknuo je da su poduzeli određene aktivnosti, prije svega putem Transportne zajednice, a onda putem Europske komisije, da upozore na ovaj problem koji je izuzetno bitan, prije svega za područje USK, jer je situacija da praktično tranzit robe koji ide preko Hrvatske ne može ići preko Velike Kladuše, nego se usmjerava na Izačić i na Bosansku Gradišku – prenosi Dnevni Avaz.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

SI
sisavac
10:20 26.05.2021.

mi smo u eu, oni nisu. dal je austrija mađarima prije nego su ušli u eu dozvoljavala ulazak kamionima na 30 mjesta? nije. i ovo što je po pravilniku ostalo je previše, mi za kamionski promet iznad 7,5 tona moramo definirati svega par prijelaza. i ne, neće nitko propasti jer će voziti 100 km dalje, gužvi će biti manje, jer će se autima više koristiti prijelaze gdje nema kamiona. sve se to poštela u tjedan-dva. uostalom, mi smo ti koji određuju koji prijelazi budu za veće kamione. nek blokiraju promet u bosni, mi se s time ne trebamo zamarati. ovi zatvoreni prijelazi za kamione nisu nikad ni smjeli biti za velike kamione, pa one ceste tamo su jedva za aute, kamoli teške kamione. imaju gradišku, ulazak na autocestu odmah, i to je to. nek se unutar bosne pregrupiraju, kako su se i naši kad su slovenci to napravili 'nama'. je, svi bi bez plaćanja cestarine, ne može.

Avatar Golum
Golum
10:39 26.05.2021.

Tak i treba a ne da se voze kud oni hoce...ceste kroz naselja i sela su puna kamiona sa BiH oznakama...samo gledaju kako da ne plate autocestu pa onda potrgase lokalne ceste. Gospodo draga, vama treba napraviti koridor granicni prijelaz-autocesta i prica tu zavrsava....kakvo vozanje di vi hocete...

BF
bf23
12:20 26.05.2021.

Potpuno podržavam odluku da se teretni promet usmjerava na autoceste