Nakon četiri godine života u Irskoj, prije tri godine u Hrvatsku, u srce Like, vratili su se Ante Svoren, njegova supruga i sin.
Oni u Irsku nisu otišli iz ekonomskih razloga.
- Nismo otišli radi financijskih razloga kao što većina ljudi ide već smo išli da vidimo nešto novo, da naučimo nešto novo, da steknemo neka nova znanja - rekao je za HRT Ante Svoren, vlasnik pizzerije Sinac.
U Irskoj je Ante radio kao picajol s početnom plaćom od 500 eura tjedno. Kaže da poslodavci ondje iznimno cijene radnike.
- Kod nas se smatra da je gazda Bog, a radnik rob. Ja prvi put kad sam došao tamo, dolazim na posao, završim posao, a moj poslovođa mi daje ruku i kaže hvala - prisjetio se Svoren.
Nakon što se svojim radom iskazao u poslu, plaća mu je narasla na tisuću eura tjedno i postao je suvlasnik nekoliko pizzerija.
- Kod njih vam je to malo drugačije, oni kad vide da se trudiš, oni ti daju poticaj da te zadrže - otkrio je.
Troškovi koji su ovdje nametnuti poslodavcima, kaže, preveliki su.
- Previše se uzima za zdravstvo, za mirovinsko, čovjek kaže imam plaću osam tisuća-devet tisuća kuna, ja uplatim ljudima na račun, a oni dobiju pet na ruke. Gore ono što si zaradio, sve skoro sve dobiješ, tako da je što se toga tiče puno bolje - rekao je.
Sada su u Lici okrenuli novu stranicu i na imanju roditelja njegove supruge, tik do izvora Gacke i mlinica pokrenuli su iznimno uspješan ugostiteljski posao gdje zapošljavaju osam ljudi i potiču lokalne OPG-ovce kupujući od njih domaće proizvode.
Zašto nisi ostao tamo kad je sve tako dobro? Bolje bi bilo da kažeš ovom napaćenom narodu da plaća od 500 eura tjedno nije dovoljna niti za stan i režije.