Suša ubrzala berbu i spriječila bolesti loze

Vrhunska godina za vinare, grožđe beru ranije, pa i noću

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ozalj: Tradicionalna ženska berba frankovke na imanju vinarije Šoštar
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ozalj: Tradicionalna ženska berba frankovke na imanju vinarije Šoštar
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ozalj: Tradicionalna ženska berba frankovke na imanju vinarije Šoštar
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ozalj: Tradicionalna ženska berba frankovke na imanju vinarije Šoštar
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ozalj: Tradicionalna ženska berba frankovke na imanju vinarije Šoštar
07.09.2022.
u 12:34
Hrvatski trgovci i otkupljivači radije biraju stolno grožđe iz BiH, a sada kad je prispjelo domaće neće ga ni u bescjenje, tvrde Vrgorčani
Pogledaj originalni članak

Urod je izvrstan, kvaliteta odlična – no grožđe je i dalje na trsovima, žale se vrgorački vinogradari. Kardinal, viktorija i ostale stolne sorte već su se, naime, trebale pobrati. Zbog ekstremno visokih temperatura i suše, zbog kojih je berba uranila nekoliko tjedana, grožđe ne može biti zdravije i slađe, objašnjavaju. No hrvatski trgovci i otkupljivači, tvrde, radije biraju uvozno iz BiH koje je prije nego što prispije njihovo i tri puta skuplje, a sada domaće, vrgoračko, neće ni u bescjenje.

U Vrgorcu očajavaju

- I lani je bilo problema, a ove su godine problemi još veći. Grožđe ne možemo prodati, a i lani ga je ostalo na lozi čudo. Nešto smo dali gradu, vinariji... i za to dobili dvije kune po kilogramu - priča vlasnica jednog vrgoračkog OPG-a koja je željela ostati anonimna.

Uvoz je, napominje, golem, cijene visoke, a kupovna moć slaba. Kao mali OPG-ovac planirala je ove godine ubrati oko pet tona, najviše vinskih sorti merlota i vranca, kojih berba počinje idući tjedan. Cijene repromaterijala i goriva otišle su u nebo. I najlonska vreća za grožđe košta tri kune, što je vjerojatno više nego što ćemo i ove godine dobiti za kilogram grožđa, a država uza sve to dopušta i uvoz iz trećih zemalja koje koriste brojne pesticide zabranjene u EU, pa i u Hrvatskoj.

- Zašto se ne štite domaći proizvođači, pa i zabrani takav uvoz ili barem postrože kontrole na granici - pita ta poljoprivrednica.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ozalj: Tradicionalna ženska berba frankovke na imanju vinarije Šoštar

Na Korčuli, gdje je počela ranija berba autohtonog pošipa, problema s prodajom nemaju. Kiša je pala baš kad je trebala, grožđe je vrhunsko, pa u tamošnjim vinarijama brinu samo kako da odličan urod koji počiva na kooperantskoj proizvodnji što prije uđe u preradu u vino. Otkupna cijena je 10 do 13 kn/kg, ovisno o kvaliteti i poziciji, a zadovoljni su i u drugim dalmatinskim vinarijama koje grožđu daju dodanu vrijednost i ne ovise o milosti trgovaca i prekupaca.

Damir Štimac iz Vinarije Rizman te član Upravnog odbora regionalne organizacije Vino Dalmacije, kaže kako je u vinogorju Komarna berba uranila 10-ak dana. Uz pomoć navodnjavanja uspjeli su sačuvati kvalitetu prinosa koja je odlična, spriječiti sve neželjene procese u biljci i već su obavili dvije trećine berbe – pobrali su sve bijele i sve rane crne sorte.

- Ostao je još samo plavac mali za ozbiljno crno vino, s time da smo već imali dvije berbe te sorte za rose i za pjenušac - objašnjava Štimac te dodaje kako 90% njihovih ekoloških nasada čine autohtone sorte plavca malog, pošipa i tribidraga.

- Suša je spriječila razvoj bolesti u većem opsegu, godina je zdrava, aromatski profil grožđa jako dobar te računamo na iznimnu godinu - kazao je Štimac, a ni istarski se vinari ne žale. Chardonay, crni pinot i malvazija pobrani su prije desetak dana za pjenušava vina, a sada se, doznajemo, bere malvazija za mirna vina. Prvi mošt u konobama već vrije, a ne kasne ni na kontinentu.

Iz boutique vinarije Enosophia u sastavu Feravina, konkretno su s bazom za pjenušce, chardonnayem, počeli 16. kolovoza, što je najranija berba u povijesti vinarije.

- Berbu smo nastavili s bazama za pjenušac, pinotom crnim i bijelim, frankovkom i graševinom. Pobrali smo i chardonnay te pinot crni, frankovku i zweigelt za rose, a ovaj tjedan planiramo pobrati i svu graševinu, merlot, gamay te cabernet franc. Prinosi su na pojedinim sortama i položajima nešto niži od prosjeka, ponajprije na ranijim sortama i mlađim vinogradima koji su slabije ukorijenjeni pa im suša nanosi više posljedica. Bitno je spomenuti da su naši vinogradi na raznim mikrolokalitetima te svaki ima svoje specifičnosti u doba vegetacije. Svi ulazni parametri grožđa su baš onakvi kakve smo i priželjkivali te će, unatoč suši, ovo biti godina iznimno kvalitetnih vina - istaknula je Lucija Kovačević, voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje Enosophije.

Dobra potrošnja u sezoni

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević kaže kako klimatske promjene znatno utječu na vinogradarstvo, povećavaju se udjeli šećera i alkohola, smanjuju kiseline, radi čega se pomiču termini berbe.

- Svjedočimo i pomicanju granica uzgoja pojedinih sorti prema sjeveru. Ključno je sustavno ulagati i rješavati navodnjavanje jer bez toga će biti teško zamisliti upravljanje proizvodnjom i kvalitetom. Ova godina je zbog oporavka turističke potražnje bila iznimno uspješna za vinare, neki vinari prodali su sve zalihe što samo govori u prilog tome da Hrvatska treba povećati proizvodnju vina barem na 100 milijuna litara - rekao je Kovačević.

Da Hrvatska nije izuzetak u preranim berbama ove godine govori i činjenica da su visoke temperature i najveća suša u povijesti ubrzale i berbu grožđa u Champagnei, francuskoj kolijevci šampanjca. Berba u kolovozu nekada je ondje bila iznimna pojava kojoj su mnogi svjedočili jednom u životu, no trendovi se naočigled mijenjaju. Sezona berbe u Španjolskoj obično je počinjala sredinom rujna, a ove godine počela je 24. kolovoza. Grožđe se bere čak i noću kako bi se spasilo od prezrijavanja.

Video: Pršut bi mogao poskupjeti i 70%, ali tko će ga kupovati?

Klimatske promjene uzimaju danak

Bunari presušuju, ribe se ne mrijeste, biljke se suše... Farmeri: 'Led pokosio zob, a sada je suša spalila kukuruz'

Apokaliptični su prizori i u Baranji, plodnoj ravnici kroz koju teče veliki Dunav. Na njegovoj obali u Batini, koja je prije desetak godina punila medijske stupce zbog silovitih poplava, obala je prekrivena ljušturama školjkaša. Izdaleka, čini se kako je pred nama šljunčana plaža, no kada na nju zakoračimo, začujemo jezivo krckanje pod nogama. Iako mještani vjeruju da je suša izazvala pomor školjki, pojedini biolozi s kojima smo razgovarali skloniji su teoriji da su na obalu samo isplivali ostaci ranije prirodno izumrlih školjkaša. No kakvi god bili, razlozi će se sigurno još istraživati

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.