riječ biskupa:

'Vrijednosti braka i obitelji moraju biti ugrađene u Ustav'

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
'Vrijednosti braka i obitelji moraju biti ugrađene u Ustav'
19.11.2013.
u 12:58
Demokracija nije samo 'proizvodnja' zakona, nužno je razumjeti ljude i situacije - komentar je biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na situaciju u Vukovaru.
Pogledaj originalni članak

-U Vukovaru smo bili svjedoci podjela koje potiču na razmišljanje sve, i Crkvu, i Sabor i Vladu. Istakao je ovo požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević na početku redovne skupštine biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održane u Požegi a kojoj su prisustvovali đakovačko-osječki nadbiskup msgr.Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru msgr. Marin Srakić, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović.

- Jučer se očitovalo kako demokracija ipak nije samo 'proizvodnja' zakona i nastojanje da ih primjenjujemo, jer ono što se dogodilo u Domovinskom ratu na ovim prostorima još uvijek je živo u nekim tragovima muke koje nosi pojedini ljudi. I oni su vrijedni poštovanja. Dakle, ako se demokracija svede samo na proizvodnju i primjenu zakona, bez obzira na bilo što i bilo koga, ona može postati suprotnost same sebe. Promicati dijalog i razumijevanje,razumjeti ljude i situacije, to je istinska demokracija i zadaća onih koji su na vlasti – naglasio je biskup Škvorčević.

"Mi smo", dodao je, "na početku demokratskih procesa i razumljivo je da se uvijek ne uspijeva međutim, postavlja se pitanje trudimo li se dovoljno u promicanju i pomicanju dijaloga u Hrvatskoj, promicanju i pomicanju poštivanja prema svima i svakome, pojedincima i skupinama."

Biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine raspravljat će i o predstojećem referendumu oko kojega se, kaže biskup Škvorčević, očituju neki stavovi koji zabrinjavaju.

- Ne dopušta se ozbiljan razgovor o vrijednosti braka i obitelji, o nekim pitanjima koja zaista kroje našu sadašnjost a još više našu budućnost, nego se uglavnom svodi sve na to da se obezvrijedi nekoga, da se ponizi. Vrijednost braka i obitelji je takve naravi da je dostojna i nužna da bude ugrađena u Ustav Hrvatske. Nije riječ o tome da je nekome oduzeto neko pravo nego se želi razgovarati o vrijednostima, svatko sa svog stajališta, za ono dobro koje je potrebno Hrvatskoj – dodao je biskup Škvorčević.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
20:24 19.11.2013.

U tu referendumsku definiciju treba još pridodati i to da ni jedan svećenik nikada ne smije OSTAJATI NA SAMO SA MUŠKIM DJETETOM .