Karlovačka iskustva

Vršnjak- najbolji rehabilitator za djecu s teškoćama

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Vršnjak- najbolji rehabilitator za djecu s teškoćama
06.06.2014.
u 16:33
Zahvaljujući radu Udruge za djecu s teškoćama u razvoju Karlovačka županija dobila prvi neurofeedback
Pogledaj originalni članak

Djetetu s poteškoćama treba omogućiti da bude u zdravoj sredini, bez obzira koliki će moći pratiti njihov tempo. Najbolji rehabilitator je vršnjak i tome težimo. Važno je da svatko doprinese tome. U tri godine kroz donacije i projekte privukli smo 1,3 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine riječ je o iznosu od 1,5 milijuna kuna – poručila je Snježana Čop, predsjednica Udruge za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići.

Usluge i građanima Slunja

Sjajnim rezultatima pohvalili su se prilikom otvaranja novog prostora u kojem je smješten i prvi neurofeedback u Karlovačkoj županiji. Itekako će pomoći u terapiji djece s teškoćama kojih službeno u našoj županiji ima 728, ali je stvarna brojka i dvostruko veća.

Treba napomenuti i da je Nacionalna zaklada, koja je ocjenjivala cjelokupan rad udruge, prepoznala ulogu i rad Zvončića. Ministarstvo socijalne politike i mladih bodovalo je ideje, od problema do njegovog rješavanja, pa su tako dobili 900.000 kuna.

Zahvaljujući tome po prvi puta potrebnu terapiju dobit će i stanovnici Slunja. Grad im je bez naknade osigurao grijani prostor u kojem će se tri puta tjedno usluge provoditi u suradnji s partnerom na projektu, Centrom za rehabilitaciju Ozalj. Jedan dan dolazit će defektolog, drugi dan pružale bi se usluge neurofeedbacka, a treći fizioteraopeuta. Ž

elja je da se s vremenom usluge pružaju i četiri, pet dana u tjednu. Koliko je važna rana interevencija, kao i integracija djece i osoba s teškoćama ukazala je i ravnateljica Centra za rehabilitaciju Ozalj Dijana Borović- Galović.

–Ono što znamo u teorijskom dijelu nije dovoljno. Sa djecom i obitelji treba napraviti plan rehabilitacije. U našem Centru imamo osoba, koje su tu i trideset godina. Želja nam je, a na tome i radimo, da više ne bude stacionar, nego glavni pružatelj usluga – rekla je Borović-Galović.

Na važnost i značaj udruge Zvončići, koja pomaže i onima koji nisu njihovi članovi, ukazala je i dogradonačelnica Marina Kolaković.

Briga za sve

– Prije otprilike dvije godine roditelji su došli kod mene na razgovor i bili vrlo uvjerljivi.

Nije postojala mogućnost rane rehabilitacije koja je vrlo važna. Odlukom gradonačelnika prije godinu i pol dana dodijeljen im je jedan prostor, a ovaj novi su dobili u najam od Grada. Zahvaljujemo im što se toliko brinu za svu djecu kojima je takva pomoć potrebna– kaže Kolaković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.