MARIJAN PAVLIČEK:

'Vukovar bi se mogao pretvoriti u veliko selo'

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
'Vukovar bi se mogao pretvoriti u veliko selo'
18.11.2014.
u 07:58
Sukoba u Vukovaru nema, ali nema ni pretjerane suradnje, rekao je Dražen Živić
Pogledaj originalni članak

– Vukovar će se pretvoriti u veliko selo i onda ćemo u miru izgubiti ono što smo u ratu dobili – upozorio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček što bi se moglo dogoditi ako se nastave sadašnji negativni gospodarski trendovi i odlazak mladih iz Vukovara.

Pavliček je u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" rekao da je gospodarstvo u Vukovaru na prilično niskim granama te da ima oko 2800 nezaposlenih, a i oni koji rade većinom su zaposleni u državnim službama. Rekao je da nova vlast pokušava pokrenuti gospodarstvo, zbog čega su pokrenuli nekoliko poticajnih mjera kako bi pomogli prvenstveno obrtnicima te malim i srednjim poduzetnicima.

– Želimo prvenstveno oživjeti taj gospodarski sektor jer, nažalost, moramo biti svjesni činjenice da Vukovar napuštaju mladi ljudi – rekao je Pavliček.

Što se turizma tiče, Vukovar je trenutno usputna stanica, rekao je Pavliček te naglasio da se mora naći načina da se turisti zadrže u gradu, da im se ponude tradicionalni domaći proizvodi, suveniri i slično.

Dražen Živić, voditelj Područnog centra Instituta Ivo Pilar, ukazao je da prometna pozicija, uključujući blizinu Dunava, prednost Vukovara.

– Bata nije došao zato što je volio ovaj kraj ili ove ljude, nego zato što mu je Dunav dao tu perspektivu – rekao je Živić, naglašavajući da se treba promijeniti politička paradigma te da se treba upravljati, a ne vladati.

Pavliček je rekao da je veliki problem Vukovara loša demografska slika.

– Država mora pridonijeti da se demografska slika ovog područja počne mijenjati – rekao je Živić.

Živić je rekao da suživota u Vukovaru ima, ali nema zajedničkog života.

– Sukoba nema, ali nema ni pretjerane suradnje – rekao je Živić.

– Dok mi istinu tumačimo na različite načine, dok mi djecu od prvih dana odvajamo na nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, dotad će podjela u tom kontekstu biti čvrsta – rekao je Živić, dodajući da se prema toleranciji između ostalog ide istinom, liječenjem ratnih trauma i rješavanjem pitanja nestalih.

– Bez ispunjenja tih preduvjeta mi ćemo ostati naizgled jedinstveni, a zapravo podijeljeni u glavama – zaključio je.

Pavliček je rekao da po pitanju suživota lokalna vlast može malo učiniti. Upozorio je da Hrvati i Srbi idu u različite vrtiće i kafiće.

– Pravog suživota nažalost nema, često dolazi do provokacija tako da se često vraćamo u devedesete – rekao je Pavliček. Prepričao je susret sa skupinom mladića koji ne navijaju ni za Dinamo ni za Hajduk, već za Crvenu zvezdu te kako mu je jedan petogodišnjak, na pitanje je li mu lijepa hrvatska zastava, rekao: "Ne, ja ću zapaliti tu zastavu."

– Do suživota može doći kada ona druga strana prizna grijehe svojih predaka – rekao je Pavliček.

Pavliček je na pitanje hoće li danas na obilježavanju Dana sjećanja biti dvije kolone kao prošle godine odgovorio kako vjeruje da će sve proći u redu. Dodao je da je nakon prošlogodišnjeg incidenta policija inzistirala da skup ove godine mora biti službeno prijavljen te da su angažirane redarske službe.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:41 18.11.2014.

...država nije prepoznala važnost poticanja zapošljavanja i samo zapošljavanja... te nije osmislila projekte... niti izdvojila poticaje... za mala poduzeća i obrte ili pojedince ... izgradnju plastenika... za proizvodnju zdrave hrane... proizvodnju bobičastog voća... proizvodnja povrća... niti osigurala infrastrukturu za otkup i preradu istoga... a s druge strane rasipaju se silna sredstva... a rasipatelji kažu da su utrošena upravo u prethodno navedene namjene... stoga je potrebno napraviti reviziju svih raspolaganja javnim sredstvima te utvrditi za što su utrošena... te koliko je potpora i poticaja podijeljeno za nešto za što se unaprijed znalo da je propalo ili da ne postoji...

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
09:50 18.11.2014.

Kako je njemačka uspjela nakon rata u kojem je bila razorena totalno uspjela izgraditi jaku i modernu državu i jednu od najjačih ekonomija, odbacili su prošlost i okrenuli se budučnosti, nisu osnivali stožere nego su se promili posla i rezultati su uskoro stigli, stožeri i podjele ne donose ništa dobroga, samo je mržnja i podjele veća,nema budučnosti sa desničarenjem i podjelama

DE
DEXT
08:54 18.11.2014.

Osijek je već pretvoren u veliko selo... Vukovar je već selo!