Prijava iz 2008.

Vukovarci traže procesuiranje odgovornih za logore u Srbiji

Foto: ''
Vukovarci traže procesuiranje odgovornih za logore u Srbiji
10.11.2011.
u 19:20
Tužitelju za ratne zločine Srbije Vladimiru Vukčeviću predan je dokument u kojemu se vidi da je Aleksandar Vasiljević izdao zapovijed za otvaranje logora za ratne zarobljenike.
Pogledaj originalni članak

Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991. zatražili su danas od tužitelja za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića procesuiranje odgovornih za formiranje logora za ratne zarobljenike i civile iz Hrvatske na teritoriju Srbije 1991., javljaju mediji u Srbiji.

Novinarima su vukovarski branitelji ispred Tužiteljstva za ratne zločine rekli da im je Vukčević prenio da su njihova kaznena prijava iz 2008. i ustupljena optužnica Državnog odvjetništva Hrvatske spojene u jedan predmet i da će se srbijansko tužiteljstvo u predviđenom roku izjasniti o tome, a zamjenik tužitelja Bruno Vekarić objasnio je da će tužiteljstvo postupiti u roku koji je predviđen sporazumom s Državnim odvjetništvom RH i dodao da će odgovor dati u iduća tri mjeseca.

Dopredsjednik udruge Pero Kovačević podsjetio je da su 2008. podnijeli prijavu tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, a Državno odvjetništvo Hrvatske, kojemu je prijava podnesena 2005. , završilo je istragu i cijeli postupak i optužnicu ustupilo tužiteljstvu Srbije.

Predstavnici ove udruge rekli su da su Vukčeviću predali i dokument Uprave za sigurnost bivše JNA od 10. listopada 1991. o osnivanju logora u Staroj Gradiški, u kojemu se, kako tvrde, vidi da je tadašnji zapovjednik Uprave sigurnosti JNA za Hrvatsku Aleksandar Vasiljević izdao zapovijed za otvaranje logora za ratne zarobljenike.

Optužnice po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine u logorima Stajićevo, Begejci, Niš, Sremska Mitrovica i Beograd, kako je precizirao, odnose se na general-majora JNA Aleksandra Vasiljevića i pukovnika JNA Miroslava Živanovića.

U tim logorima je, prema svjedočenjima preživjelih, ubijeno i od posljedica torture preminulo najmanje 19 ljudi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BK
B Kosa
12:09 11.11.2011.

Sta je sa vama oni nisu imali logora niti su kada dolazili u Hrvateku ratovati a pogotovo odvoditi hrvate u Srbiju u logore