'proračun zavale podobnima'

Vukovarski SDP i HNS: Gradski proračun je zapravo "proračun zahvale podobnima"

Foto: Branimir Bradarić
Vukovarski SDP i HNS: Gradski proračun je zapravo "proračun zahvale podobnima"
08.12.2014.
u 14:28
- Očekujem od gradonačelnika Penave, da po uzoru na svoga prethodnika Željka Saboa, iz svoje plaće stipendira četvero vukovarskih studenata, rekla je Gaća
Pogledaj originalni članak

- Nakon donesenoga gradskoga proračuna za 2015. godinu vidljivo je da Grad Vukovar ne ide u dobrom smjeru, a da ove godine izabrana izvršna vlast ne zna realizirati projekte iako im je ostavljena gradska blagajna u plusu 28 milijuna kuna, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika vukovarskog SDP-a i HNS-a.

Govoreći o proračunu predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak rekao je da izglasani proračun pokazuje kako se novac dijeli podobnima pa ga je nazvao „proračunom zavale podobnima“. Dodao je kako je razvidno da su sve udruge ili sportski klubovi čiji se čelnici na bilo koji način povezuju sa SDP-om dobile znatno manje sredstava tako da nekima od njih prijeti i gašenje. U tom kontekstu spomenuo udruge Vukovarske iskrice i Bijela golubica, te MOK Vukovar Borovo.

– Kada je prošle godine odbijano usvajanje proračuna rečeno je kako je on, radi izdvajanja za klubove i udruge za srpskim predznakom, prosrpski. Sada u ovome proračunu imamo ista ili slična izdvajanja. Očigledno je koji je bio cilj neizglasavanja proračuna, rekao je Bošnjak dodajući kako se u isto vrijeme sredstva iz proračuna isplaćuju i nekim udrugama koje uopće nisu niti registrirane. Novinarima se obratio i čelnik vukovarskog HNS-a Nenad Bučko koji je rekao kako je svima nezamijećeno ostala stavka od milijun kuna više koliko će se u 2015. godini izdvojiti za plaće zaposlenika u vukovarskoj gradskoj upravi.

– Razlog tome su tri nova pročelnika i njihove bruto plaće. Vukovar više nema pet pročelnika nego osam i to je tih milijuna kuna. U isto vrijeme ukinute su stipendije, a tih milijun kuna bi bilo dovoljno za isplatu 133 stipendije od po 500 kuna tijekom dvanaest mjeseci, rekao je Bučko koji smatra kako gradonačelnik Vukovara cijelo vrijeme vodi alibi politiku pri čemu mu je za sve kriva država.  - Međutim, ne kaže da je za 2015. godinu ista ta država za Vukovar osigurala oko 140 milijuna kuna. Vjerujem da će prilikom rebalansa proračuna, koji nas zasigurno očekuje, opet glavni krivac biti država, rekao je Bučko. Članica Gradskog vijeća ispred SDP-a Biljana Gaća rekla je kako proračun za 2015. godinu ne ide u korist mladih i njihovih potreba ali i kako od gradonačelnika Ivana Penave ima konkretna očekivanja.

– Konačno sam dobila odgovor o visini plaće gradonačelnika. Vidimo da mu plaća nije smanjena i da ima istu osnovicu iako je dok je bio vijećnik zagovarao snižavanje gradonačelničke plaće. Očekujem od gradonačelnika Penave, da po uzoru na svoga prethodnika Željka Saboa, iz svoje plaće stipendira četvero vukovarskih studenata, rekla je Gaća.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

BO
Borutko
15:42 08.12.2014.

Ivanu penavi pa ni jednom normalnom Vukovarcu uzor ne može biti bivši gradoančelnik Željko Sabo jer Penava nije kriminalac !

BI
bingovu
18:49 09.12.2014.

Imali ste svoje vrijeme da se pokazete pa nista niste pokazali... Pustite sada druge da rade, a kako se kaze nista se nemoze dogoditi preko noći... Vrijeme ce sve pokazati..

KA
kapakapa
22:33 08.12.2014.

Zašto vukovarski SDP ima potrebu sve komentirati?Lako je biti u oporbi. Vidi se i po tome što im se pridružio i predsjednik stranke koji nikako da se odluči za lijevu ili desnu stranu. Ni njemu nikad ništa ne odgovara. Neka bolje brine o tvrtki u kojoj je zaposlen. Penava se trudi da poboljša gospodarsko stanje, što očito nekima nije u interesu. A gđa Gaća može izdvojiti nešto od svoje vijećničke plaće ako pozna nekog potrebitog studenta. Ali očito oporbi nije dovoljno što se gradonačelnik trudi postići sve poštenim putem, što su osigurani besplatni udžbenici za sve vukovarske osnovnoškolce, besplatan prijevoz za studente. Nekima nikad nije dovoljno.