Opasni vukovi

Vukovi mu zaklali 186 ovaca, a odštetu dobio samo za šest

Vukovi mu zaklali 186 ovaca, a odštetu dobio samo za šest
12.04.2010.
u 06:15
Stočaru Josipu Dujiću iz Suknovaca vučja je družina preko noći stado smanjila za petinu.
Pogledaj originalni članak

Josip Dujić, stočar iz sela Suknovaca ispod planine Promine, opet se žali na vukove koji mu ubijaju, jedu ili ranjavaju ovce. Ovoga puta je ostao bez 30-ak ovaca: sedam ih je našao uginule, 10 je netragom nestalo, a još 15 ih je ozbiljno ranjeno. Tako mu se stado od 150 ovaca smanjilo za petinu preko noći, kaže.

- Ovce su bile toliko prestravljene da su, ne znam ni sam kako, uspjele iz ležišta izbaciti željezna ogradna vrata duga šest metara. Evo, još se tu vide tragovi šapa – pokazuje Dujić.

Dujić je u više navrata osvajao titule "najboljega hrvatskog farmera" za imanje koje je počeo graditi još 1981. godine. Njegovo stado znalo je brojiti i 750 rasnih ovaca, no stočarski entuzijazam naglo mu je splasnuo kada su mu vukovi odjednom usmrtili 186 ovaca.

Vratio se janjcima

Nakon tog događaja na neko vrijeme je odustao od ovčarstva, a preostale je ovce razdijelio. Ipak, vratio se ovcama, janjcima i sirevima, pa sada u njegovoj začuđujuće urednoj štali ili ograđenom dvorištu bleji "svega" oko 150 ovčjih grla kao i određeni broj janjaca.

Severina za ranjene ovce

- Vjerujte, ja više ne znam što bih rekao zbog apsurda i pomanjkanja logike. Dođe mi da izludim! Imam dojam da su svi u ovoj zemlji zaštićeni osim normalnih ljudi. Primjerice, od 180 ovaca koje su mi vukovi zaklali, država mi je tek kasnije platila odštetu za njih - šest. Što još tu treba dodati? – rječito upozorava Dujić na teške uvjete u bavljenju stočarstvom.

Ipak mu ne manjka vedrine, kao ni njegovim ovcama, kojima u štalama danonoćno "pušta" glazbu. Tako smo na oporavku u štali zatekli i tri ovce koje su preživjele napad vukova, dok su preživajući zob, kukuruz i ječam sa zvučnika slušale Severinu i Massima Savića.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.