SLUČAJ UČILIŠTE Inspekcija poništila otkaz, ravnateljica odbija poslušati

Vuksan u školi, ali ne drži nastavu

Foto: import
Vuksan u školi, ali ne drži nastavu
20.09.2006.
u 19:06
Pogledaj originalni članak

Nakon 10 dana prosvjeda pred školom i jednodnevnog nijemog štrajka u razredu, maturanti Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Utrini jučer su prosvjed nastavili ispred škole tražeći da se njihov razrednik Ivan Vuksan vrati na posao. Iako je još prije tri dana prosvjetna inspekcija poslala pisano rješenje ravnateljici Nadi Stanić u kojemu piše da ne postoji razlog za otkaz profesoru, ona i dalje profesora ne želi vratiti na nastavu.
Kako doznajemo iz prosvjetne inspekcije, ravnateljica je dužna provesti njihovu odluku te upozoravaju na Zakon o inspekciji u kojemu stoji da ravnatelj snosi stroge sankcije ako se zakon ne poštuje. Napominju da će u zakonskome roku koji istječe za šest dana njihov inspektor posjetiti školu i utvrditi je li se zakon proveo.

Tko je višak?
Prekjučer je u školi održan sastanak profesora ekonomskih predmeta i članova povjerenstva s ravnateljicom Nadom Stanić na kojemu je bio i profesor Vuksan te Tihomir Tonković, pomoćnik pročelnika Ureda za obrazovanje, koji tvrdi da je Učilište u slučaju profesora Vuksana postupilo u skladu s rješenjem prosvjetne inspekcije.
 Vuksan je vraćen na posao, ali dok se ne utvrdi tko je stvarni višak među profesorima, neće predavati. No, nije mi jasno zašto je jučer većinu radnog vremena proveo ispred škole s učenicima  kaže Tonković. Dodaje kako je moguće da profesor Vuksan manipulira đacima u svoju korist. Naime, na sastanku je, tvrdi Tonković, profesor Vuksan prijetio novim prosvjedima pred školom ako se njegov slučaj ne riješi.

Ljuština nema ovlasti
Neki su roditelji jučer najavili i prosvjed pred Gradskim uredom za obrazovanje ako takvo stanje potraje još koji dan. Duško Ljuština, član Poglavarstva za obrazovanje, kaže da su u cijeloj priči djeca važnija od profesora i od ravnatelja, ali Ured, na žalost, nema ovlasti za to da riješi problem Učilišta.

Pogledajte na vecernji.hr