BUĐENJE 'USPAVANOG' SAVEZA

Weimarski trokut kao obrambeni bedem: Ove tri europske zemlje spremaju odgovor Putinu i Trumpu

Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russia's President Vladimir Putin and U.S. President Donald Trump attend a meeting on the sidelines of the G20 summit in Osaka
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russia's President Vladimir Putin and U.S. President Donald Trump attend a meeting on the sidelines of the G20 summit in Osaka
13.02.2024.
u 20:54
"Weimarski trokut" je osnovan 1991. u njemačkom gradu Weimaru, ali je postao uglavnom neaktivan nakon dolaska stranke Pravo i pravda (PiS) na vlast u Poljskoj 2016. godine. Međutim, dolaskom Tuska na vlast stvari se mijenjaju.
Pogledaj originalni članak

Donald Trump, bivši američki predsjednik koji bi želio iznova ući u Bijelu kuću, u ponedjeljak je dobio kritike čelnika vlada i ministara vanjskih poslova 'Weimarskog trokuta', koji čine Francuska, Njemačka i Poljska, zbog njegovih izjava da ne bi intervenirao ako bi Rusija napala nekog člana NATO-a.

Novi poljski premijer Donald Tusk obavio je svoje počasne posjete francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu tijekom dana. Isto tako, francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, njemačka Annalena Baerbock i poljski Radosław Sikorski sastali su se na posebnom sastanku 'Weimarskog trokuta' na periferiji Pariza kako bi komentirali ratove u Ukrajini i Bliskom Istoku te budućnos EU "obrambene unije", piše Euroactiv.

"Weimarski trokut" je, da podsjetimo, osnovan 1991. u njemačkom gradu Weimaru, ali je postao uglavnom neaktivan nakon dolaska stranke Pravo i pravda (PiS) na vlast u Poljskoj 2016. godine. S povratkom pro-EU Tuska, međutim, nadanja su velika, i 'Weimarski trokut' ponovno je u središtu pozornosti EU-a. "Interakcija naših triju zemalja je ključna", rekla je Baerbock u Parizu.

Ovi sastanci također su trebali raspršiti tvrdnje da su odnosi između Francuske i Njemačke te tih zemalja s Poljskom napeti. Pariz, Berlin i Varšava možda se ne slažu uvijek, ali "nije riječ o tome da svi sviraju isti instrument. Umjesto toga, trebali bismo tražiti harmoniju svirajući različite instrumente", objasnio je njemački ministar vanjskih poslova.

VEZANI ČLANCI:

Najnovije izjave Donalda Trumpa o budućnosti NATO-a, čini se, doprinijele su jačanju jedinstvenog stava među ministrima vanjskih poslova. Trump je, da podsjetimo, ponovio u subotu da ne bi intervenirao ako bi Rusija napala članove NATO-a koji ne ispunjavaju savezne ciljeve potrošnje od najmanje 2% BDP-a.

"Još uvijek se nadam da mogu uvjeriti sve vođe u koristi NATO saveza, uključujući i SAD", rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Séjourné u Parizu. "No, svaka minuta je važna za pripremu Europljana za mogući šok-scenarij koji je tako dobro opisao Donald Trump - moguća ruska invazija članice EU-a".

"Ne postoji druga alternativa osim EU-a i NATO-a", rekao je poljski premijer Donald Tusk u zajedničkoj deklaraciji s Macronom u Parizu, koristeći poznatu izreku iz knjige Alexandra Dumasa Tri mušketira: "Svi za jednog, jedan za sve!".

Tu poruku kasnije je ponovio u Berlinu, pri čemu je Scholz također kritizirao Trumpa. "Svaka relativizacija NATO-ove garancije pomoći je neodgovorna i opasna te služi isključivo interesima Rusije", rekao je Scholz "u svjetlu nedavnih događaja".

Weimarski trokut kao obrambeni bedem

I dok su ministri vanjskih poslova naglasili koristi koje SAD ima od NATO-a, svi su se složili da je vrijeme da EU pojača svoje obrambene sposobnosti. "Važno je da postanemo neovisniji u obrambenim pitanjima", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Baerbock, ističući važnost NATO-a, koji je nazvala "osiguranjem života i kralježnicom".

Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS
Former U.S. President Donald Trump departs Trump Tower in New York
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Trump hosts New Hampshire primary election night watch party in Nashua
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS
FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Trump campaigns in Reno
storyeditor/2024-02-07/2024-01-23T053725Z_1800531674_RC2DN5AQ6U9H_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP.JPG
storyeditor/2024-02-07/2024-01-27T222024Z_17487725_RC2KQ5AFT11J_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP.JPG
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
FILE PHOTO: Former U.S. President and Republican presidential candidate Trump holds a rally in Rochester
Foto: RONDA CHURCHILL/REUTERS
FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Trump holds a campaign rally in Las Vegas
storyeditor/2024-02-08/2024-02-08T050024Z_963951162_RC2O05AKF5FV_RTRMADP_3_USA-TRUMP-AMENDMENT-COURT.JPG
storyeditor/2024-02-12/trump.jpg
storyeditor/2024-02-08/2024-02-08T050024Z_963951162_RC2O05AKF5FV_RTRMADP_3_USA-TRUMP-AMENDMENT-COURT-1.JPG
Foto: SAM WOLFE/REUTERS
FILE PHOTO: Former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Conway
Foto: SAM WOLFE/REUTERS
Former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Conway
Foto: SAM WOLFE/REUTERS
Former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Conway
Foto: SAM WOLFE/REUTERS
FILE PHOTO: Former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Conway

Kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, sve tri zemlje već su značajno povećale svoje obrambene izdatke. "Trenutak je za promjenu u proračunu za obranu Njemačke", rekao je Scholz, dok su francuski vojni izdaci za razdoblje od 2024. do 2030. godine predviđali povećanje od 40% u odnosu na prethodne godine. Poljska planira potrošiti više od 3% svog BDP-a na obranu 2024. godine, rekao je Radosław.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. potaknula je zemlje EU-a da stvore "europsku obrambenu uniju", rekla je Baerbock. "EU si ne može priuštiti razmišljanje o svojoj sigurnosti svake četiri godine i biti ovisna o izborima trećih zemalja (op.a. SAD)", objasnila je Séjourné.

VIDEO Trump: 'Mi smo na rubu trećeg svjetskog rata'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

ZO
ZoranKociper
22:12 13.02.2024.

Bez veze vijest, a Poljaci su, unatoč svemu zlu koje su proživjeli od strane svih, i Nijemaca i Rusa, opet tako naivni kad se oslanjaju na Francuze. Nikad Francuska ni Europa nije na vrijeme pomagala nikome, a najmanje Poljskoj! I s kojom će to vojskom, ponavljam, Njemačka braniti Poljsku? Njemački ženskasti neobrijani vojnici u pokvarenim tenkovima? Pa leopardi koje je poslala Ukrajini su se pokvarili i prije no što su stigli do bojišta, ali o tome mediji ne pišu! Poljska se mora dogovoriti s Amerikancima, nema vajde od ovog saveza s Njemačkom i Francuskom.

SU
sustain
22:01 13.02.2024.

Zasto je ovaj komentar izbrisan? Ja sa ovim komentarom nikoga nisam uvrijedio , samo sam se zapitao. vraća Varšavu u središte europskog odlučivanja??? Kad je to Varšava odlučivala išta u Europi?

Avatar Purgeri
Purgeri
22:47 13.02.2024.

Kad vidim slabiće i guske koje ih vode sve mi je jasno.