sam se nadzirao

Weiwei morao isključiti nadzorne kamere koje je postavio sam sebi

Foto: 'Ed Jones'
Weiwei morao isključiti nadzorne kamere koje je postavio sam sebi
05.04.2012.
u 19:30
Naglasio je da je to napravio kako bi omogućio svojim pristašama, ali i policiji, da 24 sata dnevno znaju što on radi
Pogledaj originalni članak

Ai Weiwei, kineski umjetnik i aktivist, isključio je petnaest nadzornih kamera koje je sam postavio u svome domu nakon što su to od njega zatražile kineske vlasti.

Ai je prije tri dana otvorio internetsku stranicu na kojoj su svi zainteresirani mogli uživo pratiti prijenos iz njegova doma. Naglasio je da je to napravio kako bi omogućio svojim pristašama, ali i policiji, da 24 sata dnevno znaju što on radi. Internetsku stranicu otvorio je kako bi obilježio prvu obljetnicu svoga uhićenja i nestanka. Policija ga je, naime, 3. travnja prošle godine uhitila, a nitko mu nije mogao ući u trag puna dva mjeseca.

No, policija i partijska vrhuška naredili su mu da isključi kamere, a njegova stranica skinuta je s interneta.

– Nisu mi dali nikakvo objašnjenje zašto žele da isključim kamere. Kada sam uključio kamere i tako razotkrio svu svoju privatnost, oni su se preplašili jer nisu znali što to znači i što bi s time učinili – kaže Ai koji ne smije napuštati Peking godinu dana nakon što je pušten iz zatvora, što istječe za dva i pol mjeseca. No još uvijek nije izvjesno hoće li u lipnju moći putovati u Veliku Britaniju na otvaranje umjetničkog paviljona koji je dizajnirao.

Ai Weiwei prije godinu dana uhićen je pod optužbama za utaju poreza. Kineske vlasti negiraju da je uhićen zbog aktivnosti za zaštitu ljudskih prava. Njegova obitelj tvrdi da je uhićen zato što je vlast kritizirao zbog loše i zakašnjele reakcije nakon potresa u Sečuanu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.