UN-ov promatrač

Wilson: Cijelo je Sarajevo bila meta, a Mladić je bio izvan kontrole

Foto: AFP/PIXSELL
Wilson: Cijelo je Sarajevo bila meta, a Mladić je bio izvan kontrole
11.10.2012.
u 21:00
Wilson je ponovio kako je Mladić time ispunio prijetnju koju je pred njim izrekao tri dana ranije – da će napasti Sarajevo ako sve vojarne JNA ne budu evakuirane do 28. svibnja
Pogledaj originalni članak

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, svjedok Tužiteljstva u Haagu John Wilson koji je u ljeto 1992. bio šef vojnih promatrača UN u Sarajevu, posvjedočio je kako su se, nakon snažnog granatiranja Sarajeva s okolnih srpskih položaja krajem svibnja 1992., visoki časnici tadašnje JNA ogradili od tog napada, tvrdeći kako je “Mladić izvan kontrole”, javlja agencija Fena.

Opisao je \"užasno iskustvo”, precizirajući da su “tisuće projektila, uključujući i rakete iz višecijevnih bacača”, pale na grad koji je “cijeli bio meta”. Wilson je ponovio kako je Mladić time ispunio prijetnju koju je pred njim izrekao tri dana ranije – da će napasti Sarajevo ako sve vojarne JNA ne budu evakuirane do 28. svibnja. Ispričao je kako je sutradan imao sastanak s časnicima JNA o evakuaciji sarajevskih vojarni i tadašnji glavni sigurnosni časnik JNA general Nedjeljko Bošković “ogradio” od granatiranja.

- Bošković nam je rekao da je JNA pritiskala Mladića neka zaustavi napad, ali da je on to ignorirao. Rekao je i da je Mladić izvan kontrole - posvjedočio je Wilson dodajući kako je tada slušao audio snimak na kojemu Mladić zapovjeda topništvu neka otvaraju vatru na cijele četvrti pa je Wilson prokomentirao kako se prema vojnim pravilima, meta topništva određuje “vrlo precizno”, u maksimalnom krugu od “100 metara”.

Tri minute prije kraja današnjeg zasjedanja, predsjedavajući sudac Alphons Orie je optuženog Mladića ponovo izbacio iz sudnice jer je, suprotno odluci sudaca i nakon tri upozorenja, glasno davao instrukcije branitelju.

>> Ratko Mladić štrajkat će glađu jer ga suci ne razumiju

>> \'Mladićevi vojnici gađali su civile u Sarajevu pod opsadom\'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

JA
jamanuša
21:34 11.10.2012.

zašto nema tužbi iz Hrvatske znamo da je činio zločine gdje je stiga

OL
olovka
22:24 11.10.2012.

Te "vojarne " su bile u Jugoslaviji a i Sarajevo. Pokusajte takvo nesto u Francuskoj ili SAD ,(blokirati vojarne i ubijati vojnike vlsatite drzave) a da vas fasisti ne podrzavaju.

OB
-obrisani-
21:19 11.10.2012.

ovo je inače srpski heroj....koji cijeli grad napadne...i to za srbe nije genocid !!!