Borba za zastavu

Za isti cilj ujedinili snage učenici i nastavnici

Foto: Antun Petračić/VLM
Za isti cilj ujedinili snage učenici i nastavnici
22.03.2011.
u 18:15
U sklopu akcije posadili su bor, postavili kućicu za hranjenje ptica i vjeverica, a osnovane su i ekološke patrole
Pogledaj originalni članak

Eko-eko školu volimo, eko-eko radimo veselo, eko-eko mislimo zeleno, ekološki je kodeks Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Gori na dobrom putu za prijam u međunarodnu mrežu ekoloških škola. Gorjani su jedini među osnovnim školama grada Petrinje odlučili realizirati taj projekt i biti u društvu 14 škola u Sisačko-moslavačkoj županiji te njih 266 u cijeloj Hrvatskoj.

Okoliš treba čuvati

– Cilj programa je preko odgoja i obrazovanja mlade usmjeriti na to da je jako važno čuvati okoliš jer su to trajne vrijednosti i potvrđen način života – kaže ravnateljica gorske škole Valentina Vujnović.

Za dobivanje povelje, priznanja i zelene zastave koja će se vijoriti na školi proglašen je Zeleni dan, a glavna tema bio je otpad. U obilježavanje Zelenog dana bilo je uključeno svih 149 učenika škole, 35 nastavnika i zaposlenika te velik broj roditelja. U svim učionicama, na hodnicima, u predvorju te ispred škole bili su radovi, obilje kreativnih ideja i originalnih rješenja koja su nastala u deset edukativnih radionica – ekopozivnica, ekodance, voda i zemlja kroz povijest, bilje u Bibliji, od ambalaže do igračke, ekokviz, ekočarobnjaci od otpada, ekozadruga, ekosport i ekoglazba.

Za ovu priliku učenici šestog razreda od Božića su čuvali bor u posudi i sada ga posadili u školskome dvorištu, a na drugom drvetu postavljene su kućice za ptice i vjeverice. Kako je vjeverica mnogo u okolici, lik vjeverice našao se na amblemu škole.

Na sve će paziti ekopatrola

Po vjeverici i vidri nazvane su i dvije ekopatrole koje će stalno nadzirati realiziranje ekoloških obveza i sustavno pratiti postupanja učenika i odraslih, o čemu će voditi i detaljan ekološki dnevnik.

– Naziv ekoškole dodjeljuje se na dvije godine, a nakon toga cijeli postupak valja ponoviti. Vjerujemo da ćemo dobiti prvi naslov. Već sam u potrazi za tri drvena stupa jer uz zelenu zastavu obvezno moramo izvjesiti i gradsku i županijsku zastavu – uvjerena je ravnateljica Vujnović.

Istodobno i u Petrinji, prema istom međunarodnom projektu odgoja i obrazovanja za okoliš i Pokreta prijatelja prirode Lijepa naša, različite ekološke aktivnosti provode polaznici Dječjeg vrtića Petrinjčica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.