apel odgovornima

Za jamu Sovjak tražimo jasna pravila igre sanacije

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Za jamu Sovjak tražimo jasna pravila igre sanacije
02.12.2013.
u 14:39
Udruga Smokvarijanska lista smatra da ljude, okoliš i imovinu treba dodatno zaštititi kad dođe do sanacije jame iz koje se godinama ispušta industrijski otpad.
Pogledaj originalni članak

Kako bi se izbjegle moguće štete tijekom sanacije jame Sovjak na području Općine Viškovo, u koju se godinama nekontrolirano odlagao tekući industrijski otpad, Udruga građana "Smokvarijska lista" donijela je zaključke o dodatnoj zaštiti ljudi, okoliša i imovine, koje bi valjalo uvažiti i ugraditi u Studiju zaštite okoliša.

Zaključke će dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Općini Viškovo i Općinskom vijeću Općine Viškovo, te ih objaviti na blogu Udruge. Zbog zaštite mještana od prekomjernog ugrožavanja zdravlja i življenja traže da se tijekom srpnja i kolovoza, i onda kada temperature zraka budu više od 25 stupnjeva, zaustave radovi vađenja mase iz jame Sovjak.

Treba, napominju, utvrditi jasne i provedive kriterije o trenutnim privremenim obustavama radova sanacije u širem i užem okolišu jame kod pojave nepodnošljivog smada ili prekomjernog prisustva plinova i čestica opasnih po zdravlje. Traže i osiguravanje stalnog monitoringa zagađenja zraka međusobno neovisnih institucija (COWI AS i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije), uz neprekidno prisustvo njihovih predstavnika  i pravo na trenutne obustave rada u slučaju situacija opasnih po zdravlje ljudi. Traže da se priprema i obrada sadržaja iz jame Sovjak za daljnji odvoz obavlja u zatvorenim prostorima, a u određenim, najkritičnijim peridima vađenja mase, kada se ne može jamčiti za zdravlje ljudi, obiteljima osigurati prihvatljiv smještaj.

 Zahtijevaju i jasno određivanje odgovornih pravnih osoba za naknadu imovinske i neimovinske štete vezanih za sanaciju Sovjaka. Kao razloge donošenju navedenih zaključaka ističu da, unatoč naprihvatljivijoj varijanti sanacije, očekuju da će ona poremetiti život ljudi u blizini jame Sovjak. Napominju kako čine sve za zaštitu mještana i  jasno definiranje odgovornih za moguće posljedice.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.