Obrazovanje

Za maturu se prijavilo 99 posto gimnazijalaca

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
Za maturu se prijavilo 99 posto gimnazijalaca
31.01.2011.
u 21:00
Uz ovogodišnje maturante ispite će polagati više od 5500 onih koji su ranije završili srednju školu
Pogledaj originalni članak

Više od 99 posto maturanata gimnazija ili njih 11.939 od ukupno 11.998 prijavilo se za polaganje državne mature. U usporedbi s prošlom godinom, u kojoj su maturanti prvi put polagali državnu maturu, prijave gimnazijalaca gotovo su identične. I prošle ih je godine na današnji dan maturu prijavilo 99 posto. Od učenika četverogodišnjih strukovnih škola za polaganje državne mature odlučilo ih se 92 posto, 18.527 od ukupno 20.045, koliko ih pohađa neku od četverogodišnjih strukovnih škola. Ukupno, prošle je godine generacija maturanata bila brojnija nego ove godine.

– U ovoj školskoj godini četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje završava 1669 učenika manje nego prošle godine. Drugim riječima, ovogodišnja generacija čak je 5 posto malobrojnija od svojih godinu starijih kolega – objašnjava ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Linija manjeg otpora
Kao i lani, gimnazijalci su se odlučili uglavnom za polaganje na višoj razini dok su maturanti strukovnih škola izabrali jednostavniji put do željenog fakulteta – ispite iz državne mature na osnovnoj razini.

Od izbornih predmeta najviše učenika, 11.715, odlučilo se za Politiku i gospodarstvo. Druga po zastupljenosti je fizika koju će kao izborni predmet polagati 10.181 maturant, zatim biologiju 7633 te psihologiju 5660.

– Politika i gospodarstvo je jednosemestralni predmet, lagano ga je naučiti i maturanti su se linijom manjeg otpora, budući da neki fakulteti ne preciziraju izborne predmete koje traže, odlučili za nju – komentira Sirovatka. Osim učenika koji će ove godine redovito završiti četverogodišnje srednje škole, državnu maturu polagat će i više od 5500 osoba koje su to učinile prošlih godina ili su nezadovoljne prošlogodišnjim uspjehom pa ga žele popraviti kako bi imale više šansi za upis na željeni fakultet.

Ispiti nisu teži nego lani
Njima će se pridružiti i 1098 učenika koji su srednje škole završili u inozemstvu, a žele studirati u Hrvatskoj. Riječ je uglavnom o učenicima iz Bosne i Hercegovine iako ih ima i iz drugih zemalja. Polaganje državne mature počet će pisanjem eseja u prvom tjednu travnja, a nastaviti se tek nakon završetka nastavne godine za maturante. Iako se među maturantima može čuti da će ovogodišnji testovi biti teži od lanjskih, Sirovatka to demantira. – Nije točno, ispiti će biti jednako teški kao i prošle godine jer se nisu mijenjali ispitni katalozi – tvrdi Sirovatka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BA
BandaZG
01:28 01.02.2011.

Kad će nekakvo natjecanje tipa Miss Državne mature?

MA
_MaturAnt_
21:51 31.01.2011.

za sve maturante koji se pripremaju -> www.drzavnamatura.com

MI
mica1111
08:02 01.02.2011.

...a nigdje razloga zašto je ove godine čak 1669 manje maturanata nego prošle godine... ...jel to razlog što nisu završili ili demografski... ...to su ratna djeca...