Zbog još jedne loše godine, prema procjenama maslinova bi ulja moglo biti i trećinu manje od prosjeka, a cijena bi mu mogla – proporcionalno problemima – biti veća 30-ak posto. Maslinar Silvano Puhar jest iz Hrvatske, ali ne i iz ove priče. Unatoč suši, od svojih 1600 stabala maslina u vodnjanskom kraju očekuje bolji urod i više ulja nego lani, a prodaje ga po cijenama kakve mnogi tek mogu sanjati.
– Nisu samo ova i prošla godina bile loše za masline. Od 2010. nismo imali idealne uvjete. No probleme nije moguće eliminirati. Može ih se samo ublažiti. Lani, kad je bilo puno kiša, mi smo isušivali zemlju. Ove smo pak svakodnevno orošavali stabla – otkriva S. Puhar dio tajne svog uspjeha.
– Maslinarstvo traži puno rada, nema dana kad nisam u masliniku. Stalno se i educiram, pratim što je novo u maslinarstvu i, dakako, ulažem, a važno je biti i umrežen s kolegama. Mi godišnje prodamo oko 4500 litara maslinova ulja, ove ćemo godine i više, ali moram reći, od 2010. i mraza te godine, naš smo maslinik i povećali za dvjestotinjak stabala. Ulje Puharovih ovjenčano je nagradama s raznih domaćih i inozemnih natjecanja, a posljednja je šampionska titula na Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara.
Priznanje je, svakako, i kad kupci bez problema izdvoje po 145 kuna za litru Puharova ulja od miješanih sorti maslina. Ili, još bolje, po stotinjak do čak 375 kuna za samo pola litre istarskog tekućeg zlata. Danas respektabilni obiteljski biznis Silvano Puhar pokrenuo je, inače, hobistički, s 57 maslina, a vrlo je brzo spoznao da će za ozbiljnije rezultate morati napustiti inženjersko mjesto u istarskoj Elektroprivredi. U međuvremenu je mali tim Puharovih pojačan i zetom Paulom, Ircem, koji je na sebe preuzeo marketinški i promotivni dio poslova, pa u nedavno otvorenoj prodavaonici maslinova ulja u Vodnjanu često upravo on drži prezentacije kupcima i turistima.
– Većinu našeg ulja prodamo izravno, turisti ga sa sobom kućama nose i na druge kontinente, a iz inozemstva nam često stižu i narudžbe za slanje poštom – zadovoljan je Puhar, koji je do zavidnih rezultata nije došao jednostavno.
– Da biste povećali proizvodnju treba vam zemlja, a parcele su usitnjene, nasljednici rasuti po svijetu. Meni je, recimo, trebalo pet godina da nađem vlasnike i kupim jednu ovdašnju parcelu – kaže naš sugovornik i zaključuje da bi biznis teško cvao da u njemu složno nije cijela hrvatsko-irska obitelj.
>> Maslinaru ukradena tona maslina
dobro je meni i španjolsko za 50 kuna i nemojte se cuditi kad ovakvi pohlepni bankrotiraju za godinu dvije i kad im banke uzmu i kuču i maslinike.sve preko 200 kuna po litri je plačka i prevara