program ipa

Za razminiranje hrvatsko-mađarske granice 3,5 milijuna eura

Foto: Davor Javorović/Pixsell
razminiranje (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
razminiranje (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
razminiranje (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
razminiranje (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
razminiranje (1)
07.09.2011.
u 14:25
Najveći je to projekt takve vrste u Hrvatskoj, a novac je osigurala Europska unija u okviru programa IPA.
Pogledaj originalni članak

OSIJEK – Za razminiranje hrvatsko-mađarske granice bit će utrošeno 3,5 milijuna eura, a novac je osigurala Europska unija u okviru programa IPA. Najveći je to projekt takve vrste u Hrvatskoj, a potpisan je danas u Osijeku.

Od mina će se očistiti jedan i pol četvorni kilometar s hrvatske strane, za što je namijenjeno 1,8 milijuna eura. Riječ je o graničnim područjima u Općini Draž te u Donjem Miholjcu u Osječko-baranjskoj županiji.

Mađari, pak, još nemaju definirano minski sumnjivo područje pa će svoj dio novca iskoristiti i za taj posao.

– Imamo više od 170 zapisnika o minskim poljima, oko pet tisuća mina nalazi se na tom području. Pronađena su još su 33 minska polja koja nisu u zapisnicima, a najmanje se tri protežu na Mađarsku – naveo je Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Mine su u Mađarsku dospjele, objasnio je, kada je 1991. počelo protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Baranje. Pobunjeni su Srbi, naime, strahovali da će im hrvatska vojska i policija doći s mađarske strane pa su se tako, očito, htjeli zaštititi.

Projekt će trajati dvije godine.

– Doprinijet će to i boljoj kontroli granice te pomoći u suzbijanju kriminala, osobito trgovine ljudima – kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Pod minama je, dodao je Modrušan, još 787 četvornih kilometara, a za čišćenje nam do 2019. godine treba "otprilike isto toliko novca", izraženog u milijunima eura. Na njima se skriva, procjenjuje se, oko 93.000 mina.

Više od 500 osoba poginulo je od mina u Hrvatskoj od 1991. godine.

– Mine su ekonomski, ekološki i sigurnosni problem, svi smo svjesni njegove ozbiljnosti. Zbog njih izostaju ulaganja. Još nas čeka puno posla – istaknuo je Paul Vandoren, šef delegacije Europske komisije u RH.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
21:24 07.09.2011.

Zna se tko je postavio mine i nikom nista? Mi im sviramo serenade pa jos malo cemo im platiti odstetu za te mine?

MO
morituriite
23:27 07.09.2011.

Vlada i Josipović bi trebali tražiti od Tadića i Srbije da oni financiraju uklanjanje mina, a prednost pri zapošljavanju u razminiravanju treba u ovom slučaju dati Srbima. Pa oni su ih i postavili.

PL
Plavo
04:12 08.09.2011.

@morituriite, slazem se, posao razminiranja treba dati Srbima, ali da mine traze bez detektora.