Tuča u Draganiću

Za samo 17 minuta tuča uništila voćnjake, vinograde, žitarice...

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
oluja3
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
oluja1
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
oluja2
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
oluja4
27.06.2012.
u 11:40
Sto posto iznose štete na kukuruzu i povrću, procijenjeno je nakon prvog obilaska terena koje je zahvatilo veliko nevrijeme
Pogledaj originalni članak

Led, ponegdje i veličine oraha, poharao je općinu Draganić i dijelove grada Ozlja. U manje od dvije godine ovo je već treći slučaj oluje u draganićkoj općini.

 Ukleta mjesta

 – Prva velika oluja bila je 24. srpnja prije dvije godine i to na gotovo potpuno istom prostoru kao i ova posljednja. Ovog puta najviše su zahvaćena naselja Barkovići, Jazvaci, Vrbanci, Budrovci, Darići, Mrzljaki, Franetići i Vrh.

Treća oluja koja je bila između ove dvije bila je nešto manja. No, ovo što nam se sada dogodilo je strašno. Kukuruz i povrće uništeni su u potpunosti, a voćnjaci i vinogradi, koji su se tek ove godine oporavili, ponovo su temeljito nastradali. Jedina je sreća što ovog puta nije bilo pijavice pa ni većih šteta na stambenim i gospodarskim objektima – rekao je načelnik općine Draganić Josip Tomačić. Poharani kraj u utorak su obišli župan Ivan Vučić te obojica zamjenika Josip Šafar i Ivan Banjavčić.

 – Procedura je u ovim slučajevima jasna, a nažalost je stanovnici u Draganiću već vrlo dobro poznaju. Na kraju treba procijeniti hoće li se upuštati u opsežnu proceduru proglašenja elementarne nepogode ili pokušati sanirati dio štete interventnim sredstvima županije i općine. Ona, nažalost, nisu velika – upozorio je župan Vučić. Razgovarao je sa žiteljima Draganića, koji pokušavaju spasiti uništeni dugogodišnji rad i trud.

 Neka druga Hrvatska

 – Uništeno mi je doslovno sve što sam imala u vrtu, a tuča je padala samo 17 minuta. Pomoć, nažalost, ne mogu očekivati ni od koga. I prošli su mi put rekli da na odštetu nemam pravo jer sam iz Zagrebačke županije. Odštete nema, a ja u Draganiću uredno plaćam sve što treba i podmirujem obveze. Kao da je ovo neka druga Hrvatska – rekla je ogorčena Dragica Gruić. Slično govore i drugi njezini susjedi.

 Dožupan Banjavčić uputio ih je na mogućnost osiguranja usjeva. Troškove polica poljoprivrednici plaćaju tek trideset posto iznosa, dok se ostalo pokriva iz subvencija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
marsupilami
17:51 27.06.2012.

Pomoći će Šafar, Vučić i Banjavčić. Oni imaju posebni nerv za poljoprivredu. Posebno komunisti Vučić i Banjavčić i onaj koji je htio biti komunist ali su sva mjesta već bila popunjena (Šafar) pa je bio katolik pod moraš zbog svog sela. Vele sredstva su mala. E ljudi, ljudi.

GI
girinjo
22:12 28.06.2012.

gosp.šafar,bojite se poskoka ?