U BiH zrak čist

Za tri tjedna znat će čime ih truju iz rafinerije u Bosanskom Brodu

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
rafinerija, brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
rafinerija, brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
rafinerija, brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
rafinerija, brod (1)
08.02.2011.
u 17:15
Kod nas onečišćenja nema, a sve su emisije plinova u zasad dopuštenim vrijednostima, poručeno je danas iz BiH delegaciji Ministarstva zaštite okoliša
Pogledaj originalni članak

Posjet delegacije hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša bosanskobrodskoj rafineriji možda neće imati prevelikog utjecaja na smanjenje onečišćenje koje nad Slavonski Brod dopire s bosanske obale. Ipak, Brođani će za tri tjedna bar znati s kojim ih kemijskim spojevima truje rafinerija u ruskom vlasništvu.

Dogradnja mjerne stanice

– U tijeku je dogradnja postojeće mjerne stanice kako bi se analizirala prisutnost benzena što bi trebalo, ukoliko ne bude žalbi na postupak javne nabave, gotovo za 120 dana. Međutim, već za dvadesetak dana u Slavonski Brod će stići interventna, mobilna mjerna stanica za praćenje razine benzena u zraku, kako bi što prije imali točne podatke – izjavio je ministar Bačić.

Uz to, ministarstvo će osigurati dodatnu, mobilnu mjernu postaju za praćenje razine sumporovodika i sumpornog dioksida kako bi se vrijednosti ovih kemijskih spojeva nad Slavonskim Brodom mogle pratiti sa dvostrukom sigurnošću. Prema planovima, hrvatska će strana na državna tijela Bosne i Hercegovine, kao i na samu rafineriju, izvršiti pritisak zahtjevom da sudjeluje u dobivanju međunarodne okolišne dozvole, koju bi ruska rafinerija u Bosanskom Brodu trebala dobiti do prosinca ove godine.

– BiH je potpisnica Espoo konvencije, i u skladu s tim rafinerija mora dobiti okolišnu dozvolu da bi svoje proizvode mogla prodavati na međunarodnom tržištu. Kako je za ovaj dokument bitno i mišljenje susjeda, odnosno država koje prekogranično onečišćenje dotiče, suglasnost ćemo dati tek kada se ispune svi uvjeti i onečišćenje smanji na prihvatljivu mjeru – kaže Bačić koji je danas posjetio rafineriju u Bosanskom Brodu.

“Zakoni su vam stroži”

Bosanska strana baš i ne dijeli mišljenje kako rafinerijski pogoni onečišćuju okoliš.

– Stvar je u tome da su hrvatski i srpski zakoni puno stroži od onih u BiH. Kod nas onečišćenja nema, ali i mi ćemo prilagoditi zakone standardima koji vrijede na području EU. Zasad su sve emisije plinova u okviru dopuštenih vrijednosti – kaže ministrica ekologije Republike Srpske Srebrenka Gojić.

Predstavnik rafinerije nije htio ništa komentirati.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MM
Mladen Miletić
19:13 08.02.2011.

suglasnost ćemo dati tek kada se ispune svi uvjeti i onečišćenje smanji na prihvatljivu mjeru – kaže Bačić.. U ovoj rečenici se vidi da se radi o pederluku i totalnome ne znanaju odgovornih. \"PRIHVATLJIVA MJERA\" bjeda . Treba samo znati zakonom EU propisanu mjerenu čstoću. Ako je nema i ne postoji onda nema ni ZAKONSKOGA ograničenja i da se nagađaju kako se kome digne u Hrvatskoj ili Bosni čisto je nije !