BiH

Zabavljačima iz Hrvatske i Srbije do glasača

23.08.2002.
u 00:00
Za Ekonomski blok HDU-Za boljitak pjeva Mišo Kovač, dok je HDZ angažirao Thompsona
Pogledaj originalni članak

Predizborna će kampanja u BiH biti prilično vesela. Crnu svakidašnjicu svakako neće nasmijati lica omraženih političara, ali zato hoće ona uvijek dobrodošlih glazbenih izvođača iz Hrvatske i Srbije. Većina stranaka u predizborne je svrhe naime angažirala poznate glazbenike iz ovih država uz pomoć kojih će se boriti za naklonost birača.

U takav oblik kampanje najviše ulaže Ekonomski blok HDU-Za boljitak. Prvi veliki predizborni skup začinjen brojnim glazbenim zvijezdama održan je u sarajevskoj Skenderiji. Voditeljski dvojac Rene Bitorajac i Tarik Filipović, te izvođači Mišo Kovač, Ivana Banfić, "Crvena jabuka", Duško Kuljiš i Kemal Monteno bili su dovoljan mamac da se okupi 15 tisuća ljudi. Tu razinu glazbenog programa ovaj će blok zadržati tijekom cijele kampanje, a u završnici namjerava čak i osnažiti dovođenjem "Prljavog kazališta" koji bi trebali pojačati posljednjih pet velikih predizbornih skupova. Na nekom od skupova zapjevat će i kandidat ovog bloka Nazif Gljiva, inače pjevač narodne glazbe.

HDZ BiH je angažirao Thompsona, a kao predizborne slogane koristit će stihove iz njegovih pjesama. U ovoj su stranci razmišljali i o angažiranju "Colonie" i korištenju naziva njihove pjesme "Svijet voli pobjednike" kao slogan. Taj posao još nije zaključen, ali postoji mogućnost da se realizira barem u završnici. SDP je pak jedina stranka koja je najavila da na njihovim skupovima izričito neće biti glazbe.

- Riječ o ozbiljnoj predizbornoj kampanji tijekom koje će SDP na političke skupove slati svoje najjače ljude. Ne vidimo nikakve potrebe da u tom dijelu angažiramo glazbenike i te skupove pretvaramo u koncerte. SDP sasvim ozbiljno ulazi u predizbornu utrku i želimo pridobiti birače kvalitetom vlastitih snaga - ističe Svetozar Pudarić, jedan od glavnih kreatora predizborne kampanje u SDP-u.

Bošnjačke stranke, poput SDA i Stranke za BiH ne najavljuju dovođenje glazbenih zvijezda sa strane, već ističu da će se orijentirati na domaće snage iz svijeta narodne glazbe. U Republici Srpskoj kampanja se pak nije ni približno razbuktala kao u Federaciji. Iako niti jedna stranka još službeno nije najavila tko će im biti glazbena potpora, najavljuje se da bi Ivanićev PDP mogao ponovno dovesti Vesnu Zmijanac na svoje predizborne skupove. Špekulira se i da je SDS zainteresiran za Miroslava Ilića i Bore Đorđevića "Riblje čorbe".

U cijeloj priči postoji i druga strana medalje.

- Apsurdno je da se sve te stranke bore za vlast, a na predizborne skupove dovode glazbenike iz inozemstva koji uopće nemaju radne dozvole. Na taj način one krše zakon, obavljajući promidžbu pri kojoj se navodno zauzimaju za vladavinu prava. To je potpuno katastrofalna situacija za državu kojoj nije stalo do golemog prihoda od tih nastupa - ističe predsjednik Unije hrvatskih glazbenika Federacije BiH Veso Boban.

Iako se ni pjevači ni politčari ne žele otrktiti svote koje se dijele za poltičke gaže, neslužbeno se govori i o desecima tisuća maraka za popularnije izvođače.

SARAJEVO Robert Bubalo

Pogledajte na vecernji.hr