Devet novih slučajeva

U Zadarskoj županiji zaražen i liječnik iz OB Zadar te tri pacijentice koje su operirane

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Pacijenti za testiranje na koronavirus u OB Karlovac prolaze proces trijaže
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Dvorana Gradski vrt spremna u slučaju velikog broja zaraženih koronavirusom
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Dvorana Gradski vrt spremna u slučaju velikog broja zaraženih koronavirusom
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Dvorana Gradski vrt spremna u slučaju velikog broja zaraženih koronavirusom
27.03.2020.
u 10:17
Donaciju za respirator dala je i tvrtka Pelagus generala Ante Gotovine
Pogledaj originalni članak

Zadarska županija u jednom je danu udvostručila broj pozitivnih na koronavirus i sad ih ima 18 zaraženih. Žarište je Biograd, gdje je evidentirano sedam od novih devet i gdje su pozitivna dva liječnika, otac i sin koji radi u zadarskoj bolnici. Čak je troje pacijenata operiranih u Biogradu zaraženo koronavirusom, a jedna je pacijentica završila na respiratoru.  

Iz Stožera civilne zaštite nisu htjeli u ovim trenutcima postaviti pitanje odgovornosti u biogradskoj bolnici zbog operacija koje su se i dalje održavale u Biogradu i nakon što je zadarska bolnica otkazala operacije tijekom epidemije. Božidar Longin, zadarski župan, pozvao je sve na odgovornost. Također je demantiran navod jednog od liječnika putem Facebooka da se zadarska bolnica nije dobro pripremila za epidemiju.

– Iako imamo veliki broj zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, još uvijek sve stižemo napraviti. Teško je kad u Zadru i u Biogradu nedostaje više od stotinu ljudi, ali još uvijek sve uspijevamo. Dobili smo i mnoge donacije za respirator, i da, za jedan respirator stigla je od tvrtke Pelagus generala Ante Gotovine, ali i mnogih drugih. Imamo sredstva za deset respiratora, ali ne stižu jer ne proizvode dovoljno respiratora. Mi ipak tražimo nove kanale i nadamo se da će što prije stići – rekao je Željko Čulina, ravnatelj zadarske bolnice.  Epidemiolog Alen Medić ponovno je apelirao na Nacionalni stožer da omogući dostavu testova u Zadar jer Zadar ima  najmoderniji stroj za testiranje i u vrlo kratkom roku mogao bi istestirati sve zdravstveno osoblje i sve pacijente.

Video: Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak o novim žarištima epidemije koronavirusa

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BA
babovac
10:43 27.03.2020.

E, da smo se ovako čuvali prošle godine ne bi imali 600 smrtnih slučajeva od sezonske gripe.

DU
Deleted user
16:23 27.03.2020.

Kaj znaci nemamo lijecnika.Imamo.rezervni sastav s obvezom civilne zastite.Zaboravimo oficijelne bolnice.Hitna mobilizacija svih zdravih na reventivi. Podizanje poljskih bolnica i smjestaj zarazenij .Ne idu svi na respirator.U krugu tvornica formirati karantene i nastaviti proizvodnju. Sta je s vojnim samitetima.Elementarnih nepogoda i epidemija je oduvijek bilo. Treba na to pravovremeno i energicno odgovoriti.Dok si zdrav izvrsavaj obvezu. Uvijek ce netko prezivjeti.

Avatar ZLO
ZLO
12:48 27.03.2020.

Jel ko cuja čija što od našeg Lukice ... Jel on što pomoga, ikad