POSEBAN TRETMAN Vladimir Zagorec u Remetincu potpuno je odvojen od ostalih 'stanara'

Zagorec šeta sam i sve mu nose u tamnicu

09.11.2008.
u 19:24
Pogledaj originalni članak
Još dok je Vladimir Zagorec u bečkom pritvoru čekao odluku o izručenju u Hrvatsku, njegov branitelj Zvonimir Hodak počeo je dogovarati svojevrsni posebni tretman za budućeg pritvorenika zagrebačkog Remetinca. Taj je tretman dogovaran s Državnim odvjetništvom i Ministarstvom pravosuđa RH. Nije bilo problema, jer hrvatske su vlasti očito bile potpuno svjesne da ovom pritvoreniku trebaju dati posebni sigurnosni tretman.

Puna izolacija
A Zagorec ga zasigurno nije dobio zbog subjektivnog osjećaja ugroženosti, nego su i vlasti procijenile da je moguća njegova likvidacija nakon dolaska u Hrvatsku. Rezultat toga jest da je Zagorec dobio posebnu ćeliju u Remetincu, što samo po sebi i nije neki nedoživljeni luksuz jer u Remetincu 20-ak njegovih pritvorenika uvijek ima takav izdvojen tretman. Toliko je i samica.

Zagorec, međutim ima najveći sigurnosni tretman, potpuno je izoliran od ostalih 600, 700 pritvorenika. Potpuno je fizički odvojen pa, primjerice, u obveznu šetnju zatvorskim krugom odlazi tek kada u krugu nema nikoga od pritvorenika. Društvo mu prave samo čuvari zatvora. Takva je izolacija rezultat bojazni da bi Zagorec i mogao biti u pravu kada je tvrdio da ga u hrvatskom zatvoru čekaju ubojice.

Naručuje kolače
Kako ne dolazi u obzir da se Zagorec “druži” s ostalim stanarima Remetinca, hrani se isključivo u svojoj tamnici, u koju mu čuvari tri puta na dan donose hranu i novine koje je imao pravo naručiti iz “vanjskog svijeta”. Službeno i ostali zatvorenici imaju pravo, ako imaju novca, preko postojeće zatvorske kantine naručivati posebne obroke i namirnice.

No, kako su cijene te kantine znatno više od onih u “normalnim” trgovinama, rijetko se koji pritvorenik odlučuje na ovaj dopušteni luksuz. Zagorec nema nekih posebnih želja, s obzirom na asketske navike glede hrane, no “izvana” poželi – kolače. Još ga ne posjećuju žena i djeca jer je to i za njih sigurnosni rizik.
Za transfer treba desetak vozila

Za transfer Vladimira Zagorca iz Remetinca potrebne su duže pripreme i angažiranje velikog broja pripadnika MUP-a. Pa i agenata obavještajnih službi koje moraju, za klijenta s posebnim sigurnosnim tretmanom, danima prije provjeriti sve lokacije putem kojih će se Zagorec kretati i biti transferiran. Navodno jedan takav transfer do sudnice zahtijeva angažiranje desetak posebnih policijskih vozila, koliko ih nije uvijek jednostavno pribaviti radi Zagorčeva “pomaka” iz Remetinca. Nije jednostavno, no takav je tretman dogovoren prilikom njegova izručivanja, pa se mora poštovati.

Pogledajte na vecernji.hr