Na stotine zagorskih kulinarskih delicija i više od 50 vrsta kvalitetnog vina predstavili su najpoznatiji zagorski ugostitelji i vinari svojim kolegama ugostiteljima iz cijele Hrvatske, a bilo ih je više od 500, koji su sudjelovali na dvodnevnom 25. kongresu ugostiteljskih djelatnika koji se održao u Tuheljskim Toplicama.
Okupili sve najbolje
– Nakon 17 godina ponovo smo u Zagorju okupili sve najbolje iz hrvatskog ugostiteljstva. Tada nas je bilo tek 200-tinjak, a danas nas se okupilo više od 500, na skupu smo imali i dva ministra, jednog pomoćnika ministra što dovoljno govori o njegovoj važnosti. Nažalost, državne institucije ponekad nas bezrazložno smatraju glavnim utajivačima poreza i raznim mjerama, poput posljednje o uvođenju fiskalne blagajne, kao da se trude da nam što više zagorčaju život. Jedino pozitivno što je napravljeno jest smanjenje stope PDV-a sa 25 na 10 posto – rekao nam je predsjednik zagorskog Ceha ugostitelja i zamjenik predsjednika hrvatskog ceha Branko Greblički Ventek. – Ovom završnom degustacijskom izložbom svima smo pokazali da Zagorci osim toplica i dvoraca imaju i štošta drugog pokazati. Vjerujem da će iz godine u godinu broj turista u Zagorju biti sve veći – nadovezao se predsjednik zagorskih obrtnika Davor Pleško.
Od 86 tisuća registriranih obrta u cijeloj Hrvatskoj, čak je 16 tisuća onih u ugostiteljstvu i, uzimajući u obzir i sezonske djelatnike, zapošljavaju gotovo 50 tisuća radnika. Sa svog skupa u Tuheljskim Toplicama oni kroz svoje zaključke traže da se fiskalizacija u prometu gotovinom odgodi sa 1. siječnja na 1. srpnja 2013. godine, oštriju borbu protiv nelojalne konkurencije, izradu novih programa za ugostiteljska zanimanja koji bi obuhvaćali više praktičkog obrazovanja za kuhare, konobare, slastičare i dr., te traže da se umjesto svake četiri tečaj o higijenskom minimumu provodi svakih šest godina.
Traže i ukidanje poreza
Zatražili su i ukidanje poreza na potrošnju od tri posto koji je propisan samo ugostiteljima, priznavanje troška reprezentacije obrtnicima i poduzećima od 100 posto, a ne samo 30 posto kako je to sada dok se ostatak plaća iz dobiti te su na kraju uputili apel svim ugostiteljima da uvođenjem manje stope PDV-a smanje i cijene što bi trebalo potaknuti potrošnju, nova zapošljavanja i više ulaganja.