TRAŽIMO PRETKE

Zagreb dobiva Centar za istraživanje obiteljskog podrijetla

18.05.2002.
u 00:00
U računalima Knjižnice u Salt Lake Cityju, s kojom će biti povezan Zagreb, dostupna je baza podataka s dosjeima predaka s približno 35,6 milijuna imena
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će uskoro postati 66. zemlja koja će pod patronatom Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, odnosno mormona, dobiti Centar za istraživanje obiteljskog podrijetla. U njihovim prostorijama na zagrebačkom Svačićevu trgu upravo teku pripreme za instalaciju računalne opreme koja će istraživače iz Hrvatske povezati s glavnom bazom podataka Knjižnice obiteljske povijesti u Salt Lake Cityju u SAD-u, središtu mormonske crkve.

No, Centar će na Svačićevu trgu biti samo privremeno. Predsjednik Crkve u Hrvatskoj Ivan Valek kazao je da je u tijeku zadnja faza otkupa zgrade i zemljišta na zagrebačkoj Horvaćanskoj cesti, na njezinu starom dijelu, nasuprot novom velikom Industrogradnjinu stambenom bloku. Na tom dijelu, zarasla u korov i zaklonjena drvećem, krije se prekrasna zgrada nekadašnjeg ljetnikovca koja je već davno napuštena i tako do danas ostala zapuštena. U njoj će biti sjedište Centra za istraživanje obiteljskog stabla, ali mormoni planiraju i mnoge druge aktivnosti na tom prostoru.

- Kada se zgrada posve obnovi i uredi okoliš, taj će dio grada dobiti posve drukčije obrise. Do izražaja će doći sama zgrada, a pokraj nje ćemo sagraditi i kapelu koja će biti prvi naš vjerski objekt u Hrvatskoj koji sami gradimo. Nastojat ćemo otkupiti i okolno zemljište pa da oko zgrada uredimo igrališta, a u Centru će se, osim samog istraživanja, organizirati i kulturne priredbe, tečajevi... Ti sadržaji namijenjeni su svima, a ne samo članovima naše Crkve. Ulaz i sve naše usluge svima će biti besplatni - najavljuje Ivan Valek i dodaje da će Centar tako biti otvoren i svim Večernjakovim čitateljima koji preko naše rubrike "tražimo pretke" tragaju za svojim korijenima.

Knjižnica u Salt Lake Cityju, s kojom će biti povezan zagrebački Centar, sadržava više od 2,3 milijuna rola mikrofilmova, 180.000 mikrofiševa, 288.000 knjiga i 4500 periodika. U njezinim računalima dostupna je baza podataka s dosjeima predaka s približno 35,6 milijuna imena povezanih na rodoslovnom stablu, a povezana je i s američkim Registrom socijalnog osiguranja za preminule te s američkim Vojnim registrom. Podaci se svakodnevno nadopunjuju.

Kao što će uskoro to biti moguće i u Zagrebu, istraživanje obiteljskog podrijetla moguće je i izvan Knjižnice, u 65 zemalja svijeta u kojima je više od 3575 centara za obiteljsku povijest i svi su povezani s Knjižnicom. Osim Knjižnice i centara, svi zainteresirani mogu istraživati i na Internetu, na stranici www.familysearch.org koja omogućuje pronalaženje i razmjenu podataka o obiteljskoj povijesti.

Zvonimir Despot

Pogledajte na vecernji.hr