VIJESTI

ZAGREBAČKA BANKA BiH NAJBOLJA U SREDNJOJ EUROPI

15.11.2001.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

MOSTAR - Po izboru časopisa Finance Central Europe, izdanju londonskog "The Economista" za Srednju i Istočnu Europu, Zagrebačka banka BiH d.d. najbolja je banka u jugoistočnoj Europi po veličini aktive, priopćila je jučer Zagrebačka banka BiH. To priznanje potvrđuje kako su rezultati poslovanja banke prepoznati i u širim razmjerima, što banci daje još veći poticaj za održavanje mjesta najuspješnijeg prodavatelja financijskih usluga u BiH, navodi se u priopćenju. (H)

MESIĆ ODRŽAO PREDAVANJE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić održao je jučer predavanje "Pozicioniranje Republike Hrvatske u međunarodnim odnosima i hrvatska državna politika" na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova RH, pred polaznicima sedmog jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija. Predsjednik je istaknuo da je Hrvatska prihvaćena kao demokratska zemlja koja s razlogom računa na članstvo u EU i NATO-u. Na Hrvatskoj je samo da provedbom zadanih ciljeva i u predviđenim rokovima potvrdi europsku orijentaciju, ali i čvrsto opredjeljenje u borbi protiv globalnog terorizma.

Upravo u takvom novom međunarodnom kontekstu Hrvatska ima priliku voditi i jednu globalnu vanjsku politiku. Takva globalna vanjska politika ne može biti stranačka, nego jedino državna politika. (H)

PRIZNANJE BEOGRADSKOG SAJMA HRVATSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI

BEOGRAD - Beogradski sajam jučer je dodijelio posebno priznanje Hrvatskoj gospodarskoj komori za ukupan nastup na tekućem 39. međunarodnom sajmu namještaja. Sajam traje do petka kada će na svečanosti biti uručeno ovo priznanje. Sajam dodjeljuje 18 priznanja "Zlatni ključ" i "Srebrni ključ", a u petak će biti poznati dobitnici. Najzapaženiji izlagači su iz Slovenije, Hrvatske i neki jugoslavenski izlagači. (H)

PICULA IZRAZIO SUĆUT POWELLU

NEW YORK - Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula izrazio je suosjećanje američkom državnom tajniku u povodu zrakoplovne nesreće u kojoj je u ponedjeljak u newyorškoj četvrti Queens poginulo više od 250 osoba. On je ponovio odlučnost Hrvatske da u "vremenu iskušenja" u sklopu međunarodne protuterorističke koalicije odlučno ponese svoj dio odgovornosti i obveza. (H)

GLAS KONCILA: VLADA ŽIVI U SVOM UMJETNOM SVIJETU

ZAGREB - Komentar najnovijega broja katoličkog tjednika "Glas Koncila" od 18. studenoga osvrće se na Vladinu reakciju u povodu poruke hrvatskih biskupa o socijalnom stanju u zemlji. Ističe se da "Vlada ne živi u aktualnom hrvatskom društvu, ne proživljava ono što proživljava većina hrvatskih građana, nego živi u nekom svom umjetnom svijetu". "Glas Koncila" nadalje ističe da biskupi nisu pisali poruku ni protiv Vlade ni u korist bilo koje političke opcije, "nego iz nužnosti da se u Hrvatskoj puno više pozornosti posveti socijalnoj pravdi i solidarnosti". Na izjave ministra Davorka Vidovića o pritisku Crkve za vraćanje zgrada u kojima djeluju tri dječja doma generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina odgovorio je da je zgrada doma u Koprivnici do 1948. bila vlasništvo sestara Kćeri Božje ljubavi te da su prije devet godina one zatražile povrat svog vlasništva, jer im zgrada treba za dječji vrtić, kao i za stanovanje sestara. (zde)

HAAG ZATRAŽIO LJUBIČIĆA

ZAGREB - Iz Haaga je prekjučer popodne službenim putem na zagrebački Županijski sud stigla optužnica protiv Paška Ljubičića te zahtjev Haaškog suda za preuzimanje postupka protiv njega. Ljubičiću, koji je trenutačno pritvoren u zagrebačkom Okružnom zatvoru, jučer je sutkinja Marija Rigljen uručila optužnicu, a Ljubičić se odrekao njezina čitanja te se branio šutnjom jer će se i tako isti postupak ponoviti kad se pojavi pred Haaškim sudom. Ljubičić sada u Zagrebu još samo čeka da se sastane izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Nakon što ono udovolji zahtjevu Haaga, Ljubičić može na put. (zde)

USTAVNI SUD UKINUO PRAVILNIK O DODJELI STANOVA MORH-a

ZAGREB - Ustavni je sud jučer ukinuo Pravilnik o dodjeli stanova i stambenih kredita MORH-a iz 1996. godine, zato što nije bio objavljen u Narodnim novinama. Kao propis koji se odnosi na neodređen broj građana taj je Pravilnik, obrazlaže Ustavni sud, morao biti objavljen u službenom glasilu. (sp)

BRANITELJI SPRIJEČILI DELOŽACIJU OBITELJI RATNOG INVALIDA

ZAGREB - Tridesetak branitelja Domovinskog rata okupilo se jučer ujutro u stanu obitelji Žižić na Prisavlju 12 kako bi spriječilo prisilnu deložaciju obitelji svoga suborca. No, deložacija je odgođena, pa je sve prošlo bez incidenata. Četveročlana obitelj Žižić u stanu živi već sedam godina iako je nositelj stanarskog prava kći bivšeg generala JNA Zdenka Bibernik, koja je stan napustila prije deset godina, tvrdi Stipan Žižić. Dodao je da je izgubio sudski spor sa Zdenkom Bibernik, koja se ponovno želi useliti u stan. - Dobili smo rok za iseljenje do veljače iduće godine, ali je problem što se nemamo kamo preseliti. Ministarstvo branitelja obećalo mi je stan na Laništu, pa se nadam da ipak nećemo završiti na cesti - kaže Žižić. (rv)

Ž. ČOVIĆ: NIKADA VIŠE RAD S BAXTEROM

- Poznatu Plivinu kvalitetu, koju smo gradili 80 godina, stavili smo na kušnju zbog trećeg proizvođača i to je cijena koju smo platili padom ugleda kompanije, ali smo stekli i iskustvo. Nikada više nećemo obavljati poslove s Baxterom - rekao je vlasnicima Plive predsjednik Uprave Željko Čović na izvanrednoj sjednici Glavne skupštine održanoj jučer u Plivi. Događaji s neispravnim dijalizatorima nisu mogli proći bez komentara na sjednici sazvanoj radi smanjivanja temeljnoga kapitala poduzeća, i to osam posto. Time Uprava, koja je dobila potporu dioničara, namjerava smanjiti ponudu dionica na tržištu i pojačati potražnju, što treba donijeti povećanje cijene dionice. Čović je najavio nove akvizicije u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. (sml)

PREPOROD: UČITELJIMA POVEĆATI PLAĆE 10 POSTO

ZAGREB - Školski sindikat "Preporod" razočaran je što Vlada nije predložila korekcije koeficijenata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, a učinila je to za sve druge javne i državne službe. Zbog toga "Preporod" protestira priopćenjem za javnost u kojem, među ostalim, upozorava da će od 400 milijuna kuna, koliko je Vlada predvidjela za korekcije koeficijenata u idućoj godini, zaposlenima u prosvjeti ostati samo mrvice. Predlažu da se učiteljima i profesorima plaće povećaju linearno deset posto. (ik)

Pogledajte na vecernji.hr