PREKID TRGOVANJA

Zagrebačka burza opet pala. Drugi put u tri mjeseca

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagrebačka burza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Objavljen poziv za upis narodnih obveznica
26.09.2024.
u 17:53
Neobično je da Zagrebačka burza nema vlastiti IT sustav: koriste se onim koji je razvila Deutsche Börse i za koji je operater i distributer Bečka burza
Pogledaj originalni članak

Sustav za trgovanje na Zagrebačkoj burzi ponovo je „pao“. Obavijest o privremenoj obustavi trgovanja objavljena je ujutro oko 10.50 sati, a sustav je proradio iza podne. Objavljeno je da je trgovanje na Zagrebačkoj burzi privremeno obustavljeno zbog tehničkih poteškoća na strani pružatelja usluga trgovinskog sustava te da se intenzivno radi na izoliranju i rješavanju problema, vodeći računa o interesu i zaštiti ulagatelja.

No ovo nije prvi put: u srpnju je također, s istim objašnjenjem, bio obustavljen promet dio dana. Tada je Ivana Gažić, izvršna direktorica Zagrebačke burze, izjavila da trgovine nije bilo zbog tehničkih poteškoća koje je imao njihov dobavljač softvera, Bečka burza te da slučaj nije povezan s kibernetičkim napadima koji su bili aktualni u tom razdoblju.

Neobično je da Zagrebačka burza nema vlastiti IT sustav. Na naš upit pojasnili su da se trgovanje na Zagrebačkoj burzi do 2007. odvijalo se na njihovom vlastitom trgovinskom sustavu, potom na trgovinskom sustavu OMX X-stream, a od 2017. na trgovinskom sustavu Xetra T7, koji je razvila Deutsche Börse i za koji je Bečka burza distributer i operater za ovaj dio Europe.

- Xetra T7 sustav koriste brojne druge burze kao što su Bečka, Praška, Budimpeštanska, Ljubljanska, Bugarska, Irska i druge – pojasnili su sa Zagrebačke burze, no nisu rekla pada li sustav i na drugim burzama tako često.

POVEZANI ČLANCI:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LU
Luftbalons
20:33 26.09.2024.

Nabrajaju Wienerboerse, Budimpeštanska, Praška, Ljubljanska, a onda Bugarska, Irska..??

Avatar Heisenberg
Heisenberg
18:11 26.09.2024.

Zagrebačka burza i hrvatsko tržište vrijednosnica je otužno jako dugo. Gomila malih ulagača je prevarena, opljačkana zbog nepostojanja mehanizma zaštite malih dioničara, a agencija zadužena za nadzor HANFA služi interesima velikih. Zbog toga i trgovanje i izgleda kako izgleda.