Kada nekome u Škotskoj kažete da ste master blender, sigurno ćete doživjeti izraze poštovanja i divljenja, a među ljubiteljima žestokog pića bit ćete vrlo vjerojatno "prava faca". No, vjerojatnost da postanete ili čak sretnete master blendera vrlo je mala.
Naime, samo su tri osobe tijekom 90 godina dobile čast raditi kao master blenderi, najveći poznavatelji Ballantine'sa, škotskog viskija koji se i dalje proizvodi prema originalnoj recepturi koju je osmislio George Ballantine koji je i sam bio vrhunski blender.
Master blenderi su uključeni u sve četiri faze proizvodnje viskija, od odabira ječma, provjere kvalitete vode, destiliranja u kotlovima do procesa sazrijevanja, u kojem imaju najveću ulogu. Iz tjedna u tjedan oni upravljaju paletom viskija kako bi pogodili točnu notu i kvalitetu Ballantine's Finesta, koja mora ostati nepromijenjena.
Štite nos od zagađenja
Kao što operni pjevači štite svoj glas, tako i master blenderi moraju štedjeti svoj nos od zagađenja. Cigarete su zabranjene, kao i losioni poslije brijanja te parfumirani sapuni, curry ili češnjak. Najosjetljivi dio posla obavezno se radi prije ručka. S obzirom na to da osjetilo okusa poznaje tek četiri bazna okusa, odnosno slatkoću, slanost, kiselost i gorčinu jasno je zašto se ovi majstori koriste osjetilom njuha. Uz to se treba napomenuti i očita činjenica. Svatko tko bi probao 400 uzoraka viskija u roku od pola sata bio bi mrtav pijan, pa se viski kuša tek ako je to nužno.
Jedan od najdojmljivijih prizora u cijelom procesu proizvodnje viskija jest dio u kojem master blender testira bačve. S pomoćnikom koji hoda uz njega šeta redovima polaganim tempom, zaustavljajući se samo da pomiriše čašu koju mu dodaju prije nego je proslijedi. Jasno je da ovo nije samo kušanje, već čitav ritual, što pokazuju i pokreti master blendera koji se pomalo tetralno kreće po skladištu sa čašom u ruci.
Jedan od "izabranih" Sandy Hyslop kaže kako mu je iznimna čast što može biti master blender jer malo je ljudi u svijetu koji dobiju takvu priliku. Njemu je uz to pripalo i zadovoljstvo da u vrijeme nadolazećih blagdana stvori novi okus viskija, što je rezultiralo tzv. Ballantine's Christmas Reserveom.
- Za mene je to bilo fantastično iskustvo. Uhvatiti božićni ugođaj u bocu i stvoriti luksuzni okus. Ballantine's Christmas Reserve ima tamnocrvenu boju i po mom mišljenju savršen spoj okusa. Mislim da sam napravio dobar posao – ponosno je zaključio Hyslop.
jel master blender \'\'osmislio\'\' picajzle ????