Gradski muzej

Zanimljivi programi u povodu Međunarodnog dana muzeja

Foto: Iustracija (privatna arhiva)
Zanimljivi programi u povodu Međunarodnog dana muzeja
12.05.2011.
u 12:54
Varaždinske muzejske svečanosti počinju danas u 19 sati otvaranjem izložbe fotografija Krešimira Gecija "Kukci 3D" u prostoru palače Herzer
Pogledaj originalni članak

U povodu Međunarodnoga dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja Gradski muzej Varaždin i ove godine priređuje nekoliko programa u sklopu tradicionalnih manifestacija: Varaždinskih muzejskih svečanosti i Europske noći muzeja.

Varaždinske muzejske svečanosti počinju danas  u 19 sati otvorenjem izložbe fotografija Krešimira Gecija "Kukci 3D" u prostoru palače Herzer, a nastavljaju se  u petak, koncertom barokne glazbe u izvedbi Althan Ansambla u Starome gradu. Po običaju, svečanosti će i ove godine završiti Europskom noći muzeja u subotu, kada će svi izložbeni prostori varaždinskoga muzeja u palači Sermage, palači Herzer i Starome gradu biti otvoreni za posjetitelje od 20 do 24 sata, s nizom atraktivnih sadržaja. Time se varaždinski muzej pridružuje programu u kojemu, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, sudjeluje više od 2500 istovrsnih europskih ustanova.

Svečani početak 7. europske noći muzeja bit će u 20 sati u palači Sermage i to otvaranjem nekoliko izložbi. U Salonu palače prvi put u varaždinskome muzeju predstavlja se mlada varaždinska akademska slikarica Lila Herceg izložbom "Tunel djetinjstva", dok će na katu palače fotografije iz ciklusa "Dnevnik" izložiti jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa Damir Hoyka. U istome prostoru priređuju se i dvije manje izložbe fotografija, uglavnom iz fundusa varaždinskoga muzeja. Izložba "Sjećanja..." podsjetit će na neke minule događaje iz povijesti varaždinskoga muzeja i grada Varaždina, ali i na neke sasvim osobne trenutke iz života Varaždinaca. "Svjetlopisi mojeg strica Drageca" predstavljaju kolekcije erotskih fotosadržaja, ponajviše iz 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, kakve se vjerojatno još i danas mogu naći po skrivenim kutcima podruma i tavana obiteljskih kuća. U prostoru Staroga grada, pod naslovom Ptičica!, bit će uređen ambijentalni kutak po uzoru na nekadašnje fotografske atelijere u kojemu će se posjetitelji moći fotografirati. U 21.30 sati, u multimedijalnoj dvorani u palači Herzer, predstavlja se DVD Čudesni svijet kukaca autora Ervina Šilića i tvrtke Novena, s veličanstvenom virtualnom šetnjom Entomološkim odjelom GMV-a.

Budući da je geslo ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnoga dana muzeja "Muzeji i sjećanje", varaždinska muzejska noć bit će tako posvećena fotografiji kao jednom od najraširenijih medija dokumentarnog čuvanja kolektivnog sjećanja, ali i najintimnijih osobnih  uspomena. Ulaz za razgled svih programa je besplatan, a kao i svake godine besplatan će biti i razgled svih muzejskih postava 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.