IZVJEŠTAJ SVJETSKE BANKE

Zapadni Balkan u procvatu: Iznenađujući gospodarski rast u regiji, posebno u jednoj zemlji

Foto: Pexels
Euro novac
Foto: FREEPIK
Novac
Foto: FREEPIK
Novac
17.10.2024.
u 15:12
Kako bi se očuvao predviđeni rast, iz te financijske institucije zemljama regije preporučili su provedbu strukturnih reformi, uključujući i one navedene u Planu rasta Europske unije za zapadni Balkan.
Pogledaj originalni članak

Gospodarski rast u državama zapadnog Balkana umjereno će ubrzati tijekom 2025. godine i očekuje se kako će on u prosjeku iznositi 3,2 posto, procijenili su analitičari Svjetske banke (WB). U izvještaju koji je objavljen u četvrtak podsjećaju kako to znači da će gospodarski rast  Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije biti viši u odnosu na ranije projekcije objavljene u proljeće.

Procjena Svjetske banke je da će stopa rasta regije u ovoj godini iznositi 3,3 posto, a to je također nešto više u odnosu na ranije prognoze.  Najveći rast BDP-a u narednoj godini projiciran je za Kosovo i to na razini od 3,9 posto dok u prognozama najlošije prolazi Sjeverna Makedonija gdje bi rast mogao biti na razini od ispodprosječnih 2,5 posto.

Blagi gospodarski rast u državama zapadnog Balkana očekuje se zbog povećane potrošnje i investicija potaknutih rastom kupovne moći, no iz Svjetske banke upozoravaju i na to da regija ostaje ranjiva zbog mogućih negativnih utjecaja na gospodarstvo. "To uključuje usporeni globalni rast, ponovno povećanje inflacije, političku neizvjesnost i ekstremne vremenske prilike", kazala je Isolina Rossi, ekonomistica Svjetske banke i autorica izvještaja.

VEZANI ČLANCI: 

Kako bi se očuvao predviđeni rast, iz te financijske institucije zemljama regije preporučili su provedbu strukturnih reformi, uključujući i one navedene u Planu rasta Europske unije za zapadni Balkan. Pri tom posebice ističu značaj ekonomske integracije. "Da bi potaknule taj rast države regije trebale bi poboljšati trgovinsku razmjenu, kako unutar regije tako i s EU, skratiti vrijeme čekanja na graničnim prijelazima te integrirati svoje platne sustave", kazala je Xiaoqinq Yu, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, uz preporuku da se veća pozornost posveti ljudskim potencijalima odnosno zaustavljanju odljeva radne snage te poboljšanju obrazovnih i zdravstvenih sustava.

>>> Jeste li se ikada zapitali koji tu to najgori stereotipi o Hrvatima? Evo što nam je Chat GPT otkrio

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Svjetski dan turizma
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Zadar: Večernja šetnja gradom
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Sunčan dan u Splitu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Navijači na susretu Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
ARHIVA - Dan neovisnosti, 25. lipnja, nekad je bio praznik uveličan i mimohodom vojske
Foto: Wikipedia
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AN
Antonio1952
16:40 17.10.2024.

Kosovo balkanski tigar, raste brze od Srbije. Sumnjam da ce to priznati Vucic i Brnabicka.