REAGIRANJA

Zaprepastili ste i ponizili 20.000 medicinskih sestara

21.10.2001.
u 00:00
* Na odjelima za hemodijalizu radi više od 600 medicinskih sestara s uglavnom završenom višom medicinskom školom, koje su obrazovane za pravodobnu reakciju
Pogledaj originalni članak

Na istup ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marije Strnad u televizijskoj emisiji "Forum", emitiranoj 16. listopada 2001., pismom nam se obratila Hrvatska udruga medicinskih sestara.

U emisiji je gospođa Strnad, pišu medicinske sestre, izjavila "da se kod poziva pulskoj bolnici na telefon javila medicinska sestra kojoj se nije mogla priopćiti informacija o opasnosti koja prijeti bolesnicima koji se upravo dijaliziraju". Ta izjava gospođe Strnad izazvala je zaprepaštenje medicinskih sestara.

U sustavu zdravstvene zaštite RH uposleno je 20.000 medicinskih sestara. Samo na odjelima za hemodijalizu kroničnih bubrežnih bolesnika radi više od 600 medicinskih sestara, od kojih većina ima završenu višu medicinsku školu . Medicinske sestre ona su grupacija zdravstvenih djelatnika čiji djelokrug rada zahtijeva neprestanu i neposrednu skrb za bolesnika. Ona, dakle, ne dolazi "na poziv", već je ona ta koja najčešće poziva liječnika jer je procijenila da je to potrebno. Ona je, dakle, obrazovana i odgovorna za pravodobnu reakciju na sve promjene koje kod bolesnika primijeti, odnosno mora o tome pravodobno obavijestiti liječnika. Kako ona neprekidno boravi na bolničkom odjelu, tko bi se trebao javiti na telefon?

U bezbrojnim hitnim i nepredviđenim situacijama sestra je spašavala život do dolaska liječnika, što će potvrditi liječnici kao nositelji medicinskog tima, a poglavito naši pacijenti. Hrvatske sestre zasigurno uživaju povjerenje kako svojih pacijenata, tako i svojih poslodavaca. Jer bez povjerenja u medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike, nema povjerenja ni u cjelokupni sustav zdravstvene zaštite. Izjava gđe Strnad, ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dakle institucije koja je zadužena za praćenje i pravodobno izvješćivanje u sustavu zdravstvene zaštite, institucije koja mora poznavati način na koji zdravstvena zaštita funkcionira i koju ulogu u tome imaju zdravstveni djelatnici, ponizila je samu ulogu, stručnost i odgovornost medicinske sestre. Ponavljanjem da je bila riječ o "suboti" dodatno je otvorila pitanje funkcioniranje službe subotom. A svi, a najbolje pacijenti, znaju da za hemodijalizu i većinu postupaka koji se provde u zdravstvu nema ni subote ni nedjelje. Bolesnik se dijalizira jednako u sve dane u tjednu, a medicinskim sestrama i većini drugih zdravstvenih djelatnika subota i nedjelja samo su jedan od radnih dana.

U nekoliko navrata ponovljena izjava ravnateljice Strnad govori upravo o službi koju ona vodi. Sva je sreća da se povjerenje u sustav ne gubi nekompetentnim izjavama dužnosnika, već svakodnevnim radom zdravstvenih djelatnika.

Također želim naglasiti, s obzirom na to da se kroz tisak provlači i priča o malim plaćama medicinskih sestara, poglavito viših medicinskih sestara, odgovorno tvrdim da se medicinske sestre brinu za bolesnika odgovorno i profesionalno neovisno o visini plaće. Visina njihove plaće može biti samo još jedna od uvreda", piše u pismu koje je potpisala Dragica Šimunec, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Pogledajte na vecernji.hr