Pljačkali lijesove

Zaradu od nakita koji su ukrali s pokojnika trošili na ćevape i pivo

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Zaradu od nakita koji su ukrali s pokojnika trošili na ćevape i pivo
23.11.2013.
u 13:45
Oprali bi zlato da uklone blato, a za to bi poslužila, objasnili su, tek obična voda. Zaputili bi se zatim u zlatarnicu. Iz nje bi izašli, u prosjeku, sa 300 do 500 kuna u rukama
Pogledaj originalni članak

Dok su na poslu otkopavali stare grobnice, na lopatama bi im “završavali” i zlatni zubi ili prstenje. Stavili bi ih u džepove, ne skrivajući se pred kolegama.

– Ako ima nešto unutra, uzmeš. Ako nema, nema – ispričali su neki od njih kasnije.

Od blata ga prali vodom

Oprali bi zlato da uklone blato, a za to bi poslužila, objasnili su, tek obična voda. Zaputili bi se zatim u zlatarnicu. Iz nje bi izašli, u prosjeku, sa 300 do 500 kuna u rukama. “Operirali” su tako, sumnjiči se, osječki grobari i nosači. I to navodno desetljećima. Trinaest zaposlenika gradske tvrtke Ukop uhićeno je u veljači zbog sumnje da su uzimali zlatninu s pokojnika i iz grobnica. Najstariji ima 64, a najmlađi 28 godina. Izvidi protiv njih još traju. Jedni su za druge znali, no nisu se, kažu, hvalili kolegama.

– Novac smo dijelili. Išli bismo sami prodavati, rijetko kada u društvu – naveli su pojedini osumnjičenici, otkrivamo, u obrani. Radilo se tako, izjavili su, generacijama i “nikada se nije ništa dogodilo”. Zube, tvrde, nisu vadili s netom pokopanih, nego bi ih pokupili s tijela od kojih su ostale “istrunule kosti”. Nisu, navode, ni provaljivali u grobove. Nosači su, pak, sumnja se, skidali nakit s pokojnika prije samog pokopa. Obitelj bi tada, naime, napustila lijes, kako bi ga ukopovci zatvorili.

Nalazili su novčiće stare i po pola stoljeća, no najčešće su to bile burme, naušnice i zubi.

Kroz svoj su radni vijek pojedinci, vjeruje se, “zaradili” tako desetak tisuća kuna. Trošili su na bonove za mobitel, cigarete, pivo ili ćevape, ali i u kladionici.

– Za životne potrebe – objasnili su.

Gdje su nalazili zlato, teško su se mogli sjetiti.

Policiji su ih prijavili, koliko je poznato, zlatari. Dogodilo se to, navodno, nakon što im je jedan grobar zlato donio u radnoj odori s natpisom “Ukop”.

Tvrtka je bila na mukama jer su im gotovo svi grobari i nosači završili u istražnom zatvoru. Dobili su izvanredni otkaz, samo je jedan vraćen na posao. Teško su povrijedili, objašnjeno je, obvezu iz radnog odnosa i naštetili ugledu firme. Lopate su se prihvatili njihovi kolege iz klesarije i tehničke službe. Plaća je grobara 5000, a nosača 7000 kuna.

Bitka za posao

– Nije bilo kasnije novih zapošljavanja. Preraspodijelili smo poslove i sve funkcionira – kaže Saša Ljubojević, novi direktor Ukopa.

Sedam je otpuštenih zaposlenika pokrenulo pravnu bitku za povratak na posao. Okončana su do sada dva radna spora. Zanimljivo je da je prvostupanjski Općinski sud u Osijeku u jednom slučaju odbio žalbu otpuštenog radnika, dok je druga sutkinja, u slučaju njegova kolege, otkaz proglasila nezakonitim. Pritvor, obrazložila je, nije poremetio rad poduzeća niti mu izazvao gubitke. Radna obveza, stoga, nije povrijeđena.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

SJ
Sve je uzalud
15:45 23.11.2013.

..svaki će dobiti više nego Sanader,Vidošević,i Čobi zajedno.Treba na nekoga izliti srdžbu.........

AP
apaurin
14:55 23.11.2013.

Kako ovi jadnici po kratkom postupku dobiju otkaz dok za političare koji pokradu milijune ili ubijaju ljude autima to ne vrijedi ,,,ccccc u kojoj zemlji ja zivim ...

TM
tema.ma
15:24 23.11.2013.

Dakle blato se uklanja tek običnom vodom? Zaista fascinantno.