Trostruko slavlje

Zaređena dva đakona na 250. obljetnicu požeške katedrale

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
pozega,crkva,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
pozega,crkva,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
pozega,crkva,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
pozega,crkva,portal (1)
28.09.2013.
u 09:09
Ovom prigodom za đakona je zarađen Jurica Gašparović iz Pleternice i Ivan Popić iz Podravske Moslavine.
Pogledaj originalni članak

Svečanim misnim slavljem u požeškoj katedrali koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević obilježena je 16.obljetnica uspostave Požeške biskupije te 250. godišnjica posvete katedrale.

Ovom prigodom za đakona je zarađen Jurica Gašparović iz Pleternice i Ivan Popić iz Podravske Moslavine. U pozdravu biskup je istaknuo znakovitost đakonskog ređenja koje se slavi u predvečerje proglašenja blaženim Miroslava Bulešića, svećenika mučenika komunističkog progona. Biskup je u homiliji podsjetio na poteškoće s kojima se sredinom 18. stoljeća susreo zagrebački biskup Thauzy u izradi i ostvarenju prostornog plana za otvorenje novoga trga u Požegi i izgradnju župne crkve sv. Terezije Avilske. Istaknuo je koliko se značenje i danas posvećuje izradi i zakonskom očuvanju prostornog plana pojedinih mjesta, i rušenju onoga što nije u skladu s njime.

–Crkvena zdanja podsjećaju na Božju prisutnost u čovjeku i služe joj, napose po svetim otajstvima. Isusov evanđeoski izgon trgovaca iz hrama svjedoči njegovu moć da očisti naša ljudska bića u njihovoj onečišćenosti zlom i grijehom – kazao je biskup. Dodao je da arhitektonska ljepota, čistoća i urešenost požeške katedrale znakovito svjedoči o onom što se u njoj zbiva po djelatnoj prisutnosti uskrslog Krista u onima koji mu vjeruju. Zahvalio mu je za sve što je tijekom 250 godina u ovom svetom zdanju ostvario u ljudima da bi ih učinio božanski čistima i velikima. Nove đakone ohrabrio je da po zagovoru brojnih đakona i svećenika mučenika, napose bl. Miroslava Bulešića, ostanu vjerni poslanju koje danas primaju.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.