suđenje u beogradu

Žarko Milošević priznao ubojstva u Sotinu 1991. godine

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Žarko Milošević priznao ubojstva u Sotinu 1991. godine
07.02.2015.
u 12:43
Ubijeni su na Badnjak 1991. godine odvedeni iz svojih kuća poslije čega su strjeljani na izlazu iz sela i pokopani u zajedničku grobnicu
Pogledaj originalni članak

Žarko Milošević, jedan od optuženih za ratne zločine počinjene u Sotinu, priznao je na suđenju u Beogradu, a koje je započelo u srijedu, ubojstva i sudjelovanje u ubojstvima 16 svojih nekadašnjih sumještana krajem 1991. godine.

On je pred vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu  ponovio priznanje na temelju kojih je s Tužiteljstvom za ratne zločine postigao sporazum i priznao krivnju u zamjenu za devet godina zatvora i status okrivljenog suradnika u daljnjem tijeku postupka. Milošević je pomogao i u pronalasku masovne grobnice u Sotinu prije gotovo dvije godine kada je, nakon razgovora sa mještanima koji već godinama provode privatnu istragu, došao u Sotin i pokazao mjesto masovne grobnice. Tom prilikom su na dvije lokacije pronađeni posmrtni ostaci 13 osoba koji su pokopani u listopadu 2013. godine. Ubijeni su na Badnjak 1991. godine odvedeni iz svojih kuća poslije čega su strjeljani na izlazu iz sela i pokopani u zajedničku grobnicu. Kasnije je ta grobnica premještena te su u njoj pronađeni ostaci tri tijela dok su ostaci preostalih žrtava pronađeni u krugu klaonice u Sotinu.

Uz Miloševića za zločine u Sotinu optuženi su još nekadašnji mještani ovoga vukovarskog prigradskog naselja Dragan Lončar i Mirko Opačić zvani Sentin kao i časnik JNA Miodrag Milinković i pripadnik Teritorijalne obrane Dragan Mitrović iz Srbije. Tijekom 1991. godine ukupno je nastradalo 67 mještana Sotina, a i danas se na popisu nestalih vodi 18 osoba. Sudski postupak za ratni zločin u Sotinu nastavlja se 16. ožujka.

>> Nastavit ćemo svoju istragu o zločinu 1991.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

LA
lakočemo
15:37 07.02.2015.

eto ti rata do prije živjeli zajedno i slavili sve zajedno a onda izvodili jedne druge i streljali i pljačkali žalosno žalosno samo se pitam koliko ih treba imati na duši prije se i njega strelja ili pošalje na doživotnu robiju 9 godina je ništa kada si frajer i to pred nemočnima onda ga i oderi kao frajera

BL
Blomberg
14:31 07.02.2015.

Evo jednog priznanja od tko zna koliko takvih, koja ce kad tad doci na vidjelo. A RTL-ova dopisnica/ik M.B. (Hina ) kritizira Gosp. Burica koji govori istinu za koju svi drugi sute, pa se pitam kako su svi ti mrzovoljci nase domovine uopste dosli u nas Sabor, kako je moguce a zna se sto su, cinili pa i sad jos trabunjaju protiv nase HR i vrijedjaju time sve nase zrtve, kako i tko to tolerira.

SE
Senta
14:47 07.02.2015.

Postoji li Odjel za ratne zločine u Zagrebu koji procesuira ratne zločine nad Srbima? Verovatno ne.