Stan na Gajni

Zaštićeni prisavski pašnjak dobio šokačku info-kuću

Foto: Vedran Balen
pasnjak
Foto: Vedran Balen
pasnjak
Foto: Vedran Balen
pasnjak
17.11.2013.
u 18:30
Gajna je prirodna oaza posavskih konja, podolskog goveda, crnih slavonskih svinja i drugih autohtonih životinjskih pasmina
Pogledaj originalni članak

Zaštićeni prisavski poplavni pašnjak Gajna u općini Opisavci nedaleko od Slavonskog Broda ovih je dana dobio jedinstveni informativno-edukacijski centar "Stan na Gajni". Riječ je o tradicijskoj slavonskoj drvenoj kući sa solarnim kolektorima i poučnom stazom, vrijednoj 773 tisuće kuna, čija je izgradnja financirana u sklopu projekta "Natura 2000" Ministarstva zaštite okoliša.

- Svrha izgradnje objekta je daljnje informiranje i edukacija lokalne zajednice o važnosti sudjelovanja u očuvanju jedinstvene biološke raznolikosti te autohtonih sorti i pasmina – rekao je Mario Pavičić, ravnatelj županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Gajna je prirodna oaza posavskih konja, podolskog goveda, crnih slavonskih svinja i drugih autohtonih životinjskih pasmina. Ovo područje je jedan od najboljih primjera upravljanja zaštićenim krajolikom, u suradnji Javne institucije i nevladine udruge Brodskog ekološkog društva. Kombinacije uzgoja i očuvanja autohtonih pasmina te očuvanje ugroženih krajolika rezultira zaštitom i poboljšanjem biološke i krajobrazne raznolikosti. Na otvorenju su uz pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode Nenada Strizrepa bili prisutni i čelnici županije, općine i ravnatelji javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima iz cijele Hrvatske.

>> Slavonski Brod – uplovite u bajku

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.