Kolumna

Zašto biskupski anđeli Petrov i Grmoja žele nadzirati policiju i špijune

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Zašto biskupski anđeli Petrov i Grmoja žele nadzirati policiju i špijune
16.01.2016.
u 10:29
Valjda radi obračuna s protivnicima i vlastitoga iskupljenja čelnici Mosta žele imati i krunicu i palicu!
Pogledaj originalni članak

Subota 9. siječnja

Negdašnji gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo optužio je Božu Petrova i Nikolu Grmoju da su varalice, lažljivci i bleferi, a o Mostu je rekao da je molitvena sekta iza koje stoji Crkva. Petrova je, kaže, prijavio USKOK-u, jer je navodno gradski proračun oštetio za milijun kuna. Rekao je to Jambo kao gubitnik koji se osvećuje, a odgovorio mu je Grmoja kao pobjednik koji prijeti. I to prijeti – vrlo ružno. Jambo je, veli, “zajapuren i nervozan” zbog onoga što “Most namjerava napraviti” i što će “konačno odgovarati oni koji su se na bilo koji način ogriješili o državni ili o gradske i općinske proračune”. Koji policijski mozak! Neće valjda Jamba i druge kazneno progoniti Most, Petrov i Grmoja, nego eventualno istražitelji, tužitelji i sudovi.

A kad je već riječ o nemoralu i bezakonju, i Božo bi Petrov morao podnijeti račun za kupnju kuće kreditom bez kamata, za kupnju luksuznih službenih automobila, za povlašteno zaposlenje supruge i nekih prijatelja korištenjem utjecaja gradonačelnika dok je nezaposlenost u Metkoviću najviša moguća, itd. Možda Jambo nije idealna osoba za iznošenje nepodopština mošćana, koje ih ne razlikuju od mnoštva drugih političara u Hrvatskoj, ali on nije jedini. Zašto se o tome šuti? – pita se već dugo i Lucija Komaić, novinarka portala Dubrovački dnevnik.hr. Miljenik biskupa Božo Petrov poslužio joj je za vrlo zanimljivu i znakovitu usporedbu: “Što bi se Milanoviću i Karamarku dogodilo da su kuću kupili bez kredita i bez kamata, a da su u imovinskoj kartici dvije godine nakon kupnje naveli tek zaduženje od 222 tisuće kuna, s rokom otplate 20 godina s 0,0 posto kamata? Danima bi bili na svim naslovnicama dnevnih novina.”

Novinarka Komaić, koja će se zacijelo morati čuvati osvetničke batine crkvenih anđela Petrova i Grmoje, također piše: “Božo Petrov i njegovi suradnici bili su na minimalcu vrlo kratko, nakon čega su ponovno plaće povećane već u prvoj godini mandata. Gradska uprava i dalje je leglo uhljeba, s obzirom na to da se na plaće troši duplo više nego u ostalim gradovima takve veličine u Hrvatskoj. Kupljen je i novi renault megane koji Petrov koristi. Nezaposlenost u Metkoviću je katastrofalna, iznad hrvatskog prosjeka, posebno mladih”. Spominjući cio niz primjera, portal Dnevno.hr piše: “Stotine milijuna kuna izneseno je prije bankrota kompanija ili je pak financijskim makinacijama koje se protežu kroz niz država uneseno u Hrvatsku te su njima kupovane određene nekretnine. I sve to preko čelnika Metkovića, koji ovih dana kroje sudbinu hrvatskog naroda”. Zato su valjda i bili toliko zapeli da dobiju ministarstvo policije – radi obračuna s protivnicima i vlastitoga iskupljenja. Da imaju krunicu i palicu!

Nedjelja 10. siječnja

Na povijesti je da istražuje prošlost, Božje je da sudi

U Zagrebu mali povijesni događaj – u crkvi sv. Marka održana je misa zadušnica za Josipa Broza Tita. Premda je misu platio i naručio ljevičarski novinar Vojislav Mazzocco, i ona je dokaz da su Hrvati kao kršćani i katolici spremni na oprost onima koji su upamćeni kao najveći zlikovci i na molitvu za njihove duše. Misama za dvojicu diktatora Crkva je “udružila” i “izjednačila” Pavelića i Tita i razdvojila povijest i Boga – na povijesti je da istražuje i opisuje prošlost, Božje je da sudi. Prvi je htio i stvorio hrvatsku državu i pod cijenu zločina, drugi ju je i pod cijenu zločina nijekao, ali oba su utirala put do moderne Hrvatske i do misa za svoje duše, kakve bi, da su oni na vlasti, bile nemoguće.

Ponedjeljak 11. siječnja

I civiliziraniji crveni vole sotoniziranje HDZ-a

I Zlatko Komadina kandidirat će se za šefa SDP-a! Ali Milanović će ga pobijediti. Ne programom nego stilom. Riječanin je kao časna sestra, nema žestine, žustrine, oštrine, uvredljivosti i isključivosti kao Milanović, ne grize, ne ujeda, ne udara ni iznad ni ispod pojasa. A sve to većina voli više nego racionalnost, odmjerenost, snošljivost. Po plahosti Komadina sliči na Karamarka, dok je Milanović brz na jeziku i po tome (ali samo po tome!) sliči na Tuđmana. Za razliku od Komadine, premda vodi najkriminalniju stranku u samostalnoj Hrvatskoj, Milanović će upirati prstom u kriminalni HDZ. A i u ustaše, ne zato što ih vidi nego da se svidi Srbima kojih u SDP-u ima podosta, ruralnim i polururalnim komunjarama, potomcima partizana, komunista..., a i civiliziraniji crveni vole sotoniziranje HDZ-a. Komadina bi preusmjeravao SDP, htio bi da bude lijev, a ne liberalan. Istina pak da je ljevica nastala i opstala na lažima o protivniku i na obmanama o svojoj čestitosti, a ne zbog svojih kakvoća Milanoviću je jedina važna. Kao i onima koji će ga izabrati.

Utorak 12. siječnja

Zašto se B. Glavašević učlanio u SDP, a ne u SDSS

Bojan Glavašević, neslavni sin slavnog oca, zajedno sa svojim bivšim šefom Predragom Matićem učlanio se u SDP. Ministarstvo branitelja koje su vodili ostat će upamćeno po tome što se ne zna o čijim je braniteljima riječ, jer je iz naziva izbačen pridjev “hrvatski”, a i po tome što se u njemu četiri godine izvrtala istina o braniteljima i agresoru. Tako se mladi Glavašević na jednoj tribini u Vukovaru upitao kako to da pobjednici u ratu boluju od raznih malignih bolesti i PTSP-a te ostvaruju mnoga prava, dok “s druge strane imamo korpus populacije koja je bila na strani ‘krajine’ i koja je izgubila rat, a nema prava i nema PTSP”. Pitanje je samo zašto se sa svojim šefom Bojan, koji tako ubija uspomenu na svoga oca, učlanio u SDP, a ne u u stranku svoga mentora na fakultetu, Pupovca, u SDSS, koji su osnovali oni koji su mu oca metkom u uspomenu pretvorili?

Srijeda 13. siječnja

Rokeri oponašaju urlajuće političke vođe

U posljednjih desetak godina umro je cio niz nobelovaca, pa i književnih (Solženjicin, Grass...), koji se po popularnosti jedini donekle mogu mjeriti sa zabavnoglazbenim zvijezdama. Ali njihova smrt u medijima je odjeknula neusporedivo manje od smrti rokera Davida Bowieja, koja danima preplavljuje sve novine, televizije, portale... Pokojni Jakov Gotovac, blistavi skladatelj, do rocka i popa nije držao baš ništa, a tu glazbu kao ritam smrti, kojemu suprotstavlja kontrapunktiranje u ozbiljnoj glazbi kao slavljenje života, prezire i Milan Kundera. Rock i pop u bivšoj državi slavili su zločinca Tita i slizali se s komunističkim jugoslavenskim terorom (rock-staljinizam!) kojemu su poručivali – računajte na nas! Porecite vrijednost Bowieju i sličnima, mase obožavatelja će vas rastrgati, što će reći da rokeri oponašaju urlajuće političke vođe 20. stoljeća.

Četvrtak 14. siječnja

Opanjkavatelji predsjednice umukli

Čitam procjene ljevičarke Aleksandre Kolarić o Kolindi Grabar-Kitarović pod naslovom: “Predsjednica je nakon izbora odigrala stabilizirajuću ulogu u društvu”.  Još pokoja pohvala Pantovčaku za vođenje konzultacija o mandataru stidljivo proviri kroz uske otvore ljevičarskih utvrda iz kojih je – prvi su počeli SDP i Peđa Grbin – u listopadu prošle godine na predsjednicu, zbog jedne navodno neodređene izjave, ispaljena prava kanonada optužbi da se sprema mandat za sastavljanje vlade dati relativnom pobjedniku. Radilo se o načelnom stavu, o tome kako će mandatara, uzevši u obzir sve okolnosti, odrediti s velikom odgovornošću prema građanima koji su je izabrali, uz konzultacije sa stručnjacima za Ustav. Gdje su sada ti deseci opanjkavatelja, je li im teško gledati kako mrski im državnik na Pantovčaku sja baš u onome u čemu su joj predviđali pristranost, dok se njihovu državniku na odlasku iz Banskih dvora pomračuje um?

Petak 15. siječnja

Elite, nezaštićeni građani i razulareni ubojice

Dogodi se strava, a onda oni iziđu iz odaja u kojima su im stražnjice savršeno zaštićene i nešto izjavljuju. Dogodi se pokolj u listu “Charlie Hebdo”, evo ti Hollandea koji “pokroviteljstvom” nad mrtvima napuhuje svoju važnost za Francusku. Dogodi se višestruko teži pokolj na nekoliko mjesta u Parizu, evo ga opet kako se napuhuje mrtvacima i frazira (teroristi su kukavice, oni su prijetnja cijelom svijetu, oni ne brane nikakvu civilizaciju, Francuska je u ratu itd.). Dogodi se masovno nasilje nad ženama u Njemačkoj, evo ti Angele Merkel kako napuhuje svoju važnost za Njemačku. Dogodi se pokolj u Istanbulu, A. Merkel i Erdoğan opet se napuhuju. Dogodi se pokolj u Americi, evo ti manekena Obame... Svijet se dijeli na zaštićene državnike i elite, nezaštićene građane i razularene ubojice.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BA
bakulušić
23:22 16.01.2016.

Prvi Ivkošićev izbor u demokratskoj Hrvatskoj bila je Hrvatska narodna stranka. Ni HNS a ni Ivkošić nisu promijenili mišljenje o biskupima, anđelima, krunici i svima onima koji to vole i poštuju. Zato nisu čudni ovakvi članci a ni naslovi. Ni poruke koje Ivkošić šalje. Obzirom da HNS bira novo vodstvo, moja im je preporuka da uzmu Ivkošića. Zbog kontinuiteta!

DU
Deleted user
13:50 16.01.2016.

Vidno "objektivno" po Petrovu i Grmoji, čas "balavcima", čas "biskupovim anđelima" (svi koji nešto o anđelima ponešto znaju znaju da nema takvih!) salve kritika jer su se usudili iskazati ambiciju participirati u vlasti, a da nisu HDZ ili SDP! Još k tome usuđuju se kandidirati za kontrolore represivnog aparata! Ivkošić valjda najbolje zna kome bi ta dužnost prirodno pripadala! Priča o derutnoj kućici u Metkoviću koja je kupljena darovanim/posuđenim stričevim (svećenik) novcem je interesantna jer je, po Ivkošiću, to kriminalna rabota, a ne priča o štedljivom i dobrom stricu koji posudi novac svom sinovcu! A kome je trebao posuditi? Meni je moj stric, kad god je mogao darovao pokojeg "orlića" da me spasi od posvemašne studenske bijede! Vječna mu slava i velika hvala (ne samo za to, a ovo je samo zbog konteksta ove priče!)! Pokoj mu duši! Bio je velik i dobar čovjek! (Njegove darovnice nism prijavio poreznoj!)To što ga Ivkošić ne poznaje to mu ne umanjuje vrijdnost!

AN
Anasta
00:40 17.01.2016.

Mozda Ivkosic misli da je Hdz- ovski um superiorniji samo zato sto je clan Hdz-a. Pa samo oni mogu voditi Ministarstvo unutarnjih poslova jer su eto strucni i pametni . Jer zna Ivkosic da su Karamarko i Grmoja kolege, profesori povijesti po struci. Ne pita se kakve su Karamarkove reference za voditi vladu ili Ministarstvo. Ne pita se ni kakve su reference bivseg ministra Ostoje?Ili ne zna? Samo zna da sumnja u Grmojine? onako kako je Ivkosic prije grmio po Pusicki i Milanovicu, tako sad nekriticno grmi na Most. argument za njihovo nepostenje je citat portala Dnevno hr i navod novinarke Dubrovackog vjesnika o nekakvoj velikoj lovi koja je dosla u Metkovic pa su je ovi zamracili. Neobjektivno, neargumentirano i pristrano napisan tekst kojeg bi se postidio dobar novinar kakvim se Ivkosic trsi biti. Ispalo je jadno.