VELIKO IZNENAĐENJE

Zašto je poznati američki voditelj Tucker Carlson dobio otkaz na Fox Newsu?

Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS
FILE PHOTO: Fox personality Tucker Carlson speaks at the 2017 Business Insider Ignition: Future of Media conference in New York
Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS
FILE PHOTO: Fox personality Tucker Carlson speaks at the 2017 Business Insider Ignition: Future of Media conference in New York
25.04.2023.
u 09:21
Carlson se proslavio svojim komentarima vezanima uz legitimitet izbora 2020., ali i oko cjepiva protiv COVID-19 od kojih su mnogi bili kontroverzni. Također ga se optuživalo u javnosti za promicanje bijelih nacionalističkih tema
Pogledaj originalni članak

Jedan od najutjecajnijih američkih konzervativaca uopće, novinar Tucker Carlson, razišao se s Fox Newsom, što je izazvalo val reakcija javnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. Tucker je na Fox stigao 2009., a prije toga je radio za CNN, PBS, MSNBC. No u zadnjih desetak godina, u vrijeme Trumpa, postao je jedan od najutjecajnijih ljudi u Americi uopće.

Raskid suradnje između Foxa i Carlsona veliko je iznenađenje s obzirom na to da je Carlson Foxovo zaštitno lice, a dionice kompanije pale su za pet posto nakon objave vijesti, no od tada su se nešto oporavile. Dok točan razlog razlaza između Fox Newsa i njegova najbolje ocijenjenog voditelja ostaje nejasan, čini se da je glavni čimbenik bila tužba protiv mreže koja proizlazi iz slučaja klevete Dominion Voting Systemsa na Foxu povezanog s optužbama za nelegitimnost predsjedničkih izbora 2020., a za što je u sudskoj nagodbi Fox pristao isplatiti 787,5 milijuna dolara odštete.

"Zahvaljujemo mu na njegovoj službi na mreži kao voditelju, a prije toga kao suradniku", rekao je Fox News u kratkom priopćenju koje nije ponudilo objašnjenje za njegovo izbacivanje, dodajući samo da je njegova posljednja emisija bila u petak, 21. travnja.

Carlson nije odgovorio na više zahtjeva za komentar. Odluku o razlazu s Carlsonom donijeli su u petak navečer izvršni direktor Fox Corporationa Lachlan Murdoch i izvršna direktorica Fox Newsa Suzanne Scott, rekla je osoba upoznata s tim. Carlson je obaviješten o odluci u ponedjeljak ujutro, rekla je druga osoba upoznata s tim.

Objava je stigla tjedan dana nakon što se Fox News nagodio u čudovišnoj tužbi za klevetu s tvrtkom Dominion Voting Systems za iznos od 787,5 milijuna dolara zbog širenja izbornih laži putem mreže. Tužba je razotkrila Carlsonovo omalovažavanje kolega. Tužba koju je u ožujku podnijela njegova sada otpuštena suradnica Abby Grossberg također je uključivala niz optužbi za seksizam u njegovoj emisiji.

Dok je bio voditelj u udarnom terminu na Fox Newsu, Carlson je postao jedna od najutjecajnijih osoba unutar republikanske stranke. Republikanski zastupnici borili su se za gostovanja kod njega, a bivši predsjednik Donald Trump odobrio mu je prvi intervju ranije ovog mjeseca nakon što je optužen u New Yorku. I sam Trump je izrazio zapanjenost odlaskom Carlsona nakon objave te vijesti.

Carlson se proslavio svojim komentarima vezanima uz legitimitet izbora 2020., ali i oko cjepiva protiv COVID-19, od kojih su mnogi bili kontroverzni. Također ga se optuživalo u javnosti za promicanje bijelih nacionalističkih tema.

Jonathan Greenblatt, čelnik Lige protiv klevete, pohvalio je odluku Fox Newsa, rekavši da je "krajnje vrijeme" i da je "predugo" Carlson "koristio svoju emisiju u udarnom terminu za iskazivanje antisemitskih, rasističkih, ksenofobnih i anti-LGBTQ mržnja prema milijunima ljudi”.

Carlson je bio ključna figura u Dominionovoj golemoj tužbi za klevetu protiv Fox Newsa, koja je završila nagodbom za povijesnih 787 milijuna dolara. Na neki je način Carlson odigrao veliku ulogu u parnici: iako je samo jedna od 20 navodno klevetničkih emisija Foxa spomenutih u tužbi bila Carlsonova, on je trebao biti jedan od prvih svjedoka Dominiona na suđenju. A njegove privatne poruke, koje su u sklopu tužbe postale javne, odjeknule su diljem zemlje.

Dominion se, naime, dočepao Carlsonova grupnog chata s drugim Foxovim zvijezdama u udarnom terminu, Seanom Hannityjem i Laurom Ingraham, te niza drugih poruka oko predsjedničkih izbora 2020. Ove komunikacije otkrile su da je Carlson rekao osobama od povjerenja da "strastveno" mrzi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i da je Trumpov mandat u Bijeloj kući bio "katastrofa". Također je koristio mizogine izraze kako bi kritizirao Sidney Powell, odvjetnicu sklonu Trumpu, i odbacio njezine ideje o zavjeri u vezi s izborima 2020. – iako su te lude teorije dobile vrijeme za emitiranje na Fox Newsu.

IZAŠLE PORUKE POZNATIH VODITELJA

Fox News u središtu skandala: Najveći Trumpovi saveznici priznali privatno da ga 'strastveno mrze'

U sklopu tužbe koju je kompanija Dominion podjela protiv televizije Fox News isplivale su poruka i e-mailovi iz kojih se može iščitati da voditelji nisu vjerovali u tvrdnje Donalda Trumpa da su mu ukrali izbore 2020. godine, iako su upravo to insinuirali u eteru. I šef kompanije Rupert Murdoch je priznao da vjeruje kako je više novinara Fox Newsa otišlo predaleko podržavajući Trumpove tvrdnje o lažiranim izborima.

Unatoč tome što je privatno gunđao protiv Trumpa i dovodio u pitanje slučaj za raširenu prijevaru glasača, Carlson je, prema tužbi Dominiona, 26. siječnja 2021. pozvao izvršnog direktora tvrtke My Pillow i otvorenog Trumpovog pristašu Mikea Lindella u svoj program kako bi sugerirao da postoje dokazi da su izbori namješteni protiv bivšeg predsjednika.

Na temelju toga i sličnih slučajeva Dominion je u tužbi tvrdio da su Foxovi novinari i urednici svjesno iznosili lažne informacije o uzrocima Trumpova poraza na izborima i legitimnosti tih izbora. Naime, u tim porukama su oni neposredno prije izbora predviđali Bidenovu pobjedu, za što su okrivljavali određene poteze Trumpa i njegova tima. Tužba je tako razotkrila kako je Carlson privatno, što se vidjelo u porukama, imao potpuno drukčije stajalište od onoga što je imao u eteru.

Carlsona su kritizirali i o izvještavanju nakon napada na američki Kapitol, nakon Trumpova poraza, tvrdeći da je selektivno prikazivao i montirao videosnimke sigurnosnih kamera koje je ekskluzivno dobio te je za nerede optuživao čak i državne službe kao organizatore. Carlsonov odlazak iz Fox Newsa dolazi nakon što je mreža također prekinula veze s još jednom desničarskom ikonom, Danom Bonginom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

HR
Hrvoje5
10:01 25.04.2023.

Dobio je otkaz zato što je usa sve samo ne društvo slobode i demokracije

Avatar kenshi
kenshi
12:39 25.04.2023.

Od kada je Biden instaliran u bijelu kuću nakon lažnih izbora svi koji se neslažu s ekstremnim ljevičarima su laživljci, antivakseri, rasisti i teoretičari zavjera.

DC
DC
13:14 25.04.2023.

Ocekivani otkaz jer je Tucker vodio najgledaniji tv program u udarnom vecernjem terminu i govorio istinu o temama koje su u demokratskoj Americi zabranjene.