Kolumna

Zašto je trebalo Porfiriju napakirati četnikovanje?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zašto je trebalo Porfiriju napakirati četnikovanje?
16.04.2015.
u 12:00
Neprijatelji su mitropolitu brzo stečenu popularnost u Hrvatskoj još nekako mogli oprostiti, ali ne i osudu Šešeljeva paljenja hrvatske zastave
Pogledaj originalni članak

Doista bilo je pitanje trenutka kada će se pokušati nešto napakirati novom zagrebačko-ljubljanskom mitropolitu Porfiriju. Učinjeno je to nakon devet mjeseci njegova stolovanja u Zagrebu, upravo u uskrsno vrijeme, kada su beogradske redakcije dobile mail s linkom na YouTube koji je trebao prokazati mitropolita kao – četnika.

Dakle, u očima javnosti trebao je ispasti upravo suprotno od onoga što govori i proklamira. A to je da je čovjek dijaloga i suradnje, zajedništva i jednakosti. Kao takvoga Zagreb ga je odmah i bez zadrške prigrlio, a on je vrlo brzo uspostavio kvalitetne odnose s političkim vlastima, drugim vjerskim zajednicama, medijima i običnim ljudima, koje susreće na ulici dok se šeće Ilicom u dugoj crnoj mantiji. Njegovi neprijatelji tu su njegovu brzo stečenu popularnost još nekako mogli podnijeti, no nisu mu mogli oprostiti osudu paljenja hrvatske zastave u sklopu Šešeljova ludovanja. To je, očito, bila kap koja je prelila čašu strpljenja u radikalnim srbijanskim krugovima, kako političkima tako i crkvenima. Nije, naime, tajna da nova imenovanja episkopa u Hrvatskoj nisu po volji tvrdom krilu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Jastrebovima SPC-a odgovarali bi vladike sasvim drugog profila od onih posljednje imenovanih, poput Porfirija Perića u Zagrebu i Jovana Ćulibrka u Pakracu. Tvrdolinijašima trebaju episkopi koji bi odnose s Hrvatima stalno držali zategnutima, dok dijaloga s ostalim vjerskim zajednicama ne bi bilo. A to bi odgovaralo i svima na srbijanskoj političkoj sceni, koji su dolijevali ulje na vatru koju je svojim ludostima potpalio Vojislav Šešelj.

U svemu, dakako, nimalo nije neobično da su navodno Porfirijevo četnikovanje odmah prihvatili radikalni portali u Hrvatskoj, koji dijele istu stranu medalje s braćom u Srbiji. Na sreću, mitropolit Porfirije odmah je (i to prilično hladnokrvno) reagirao i objasnio o čemu se radi. Referirajući se najviše na svoj dosadašnji rad. Svatko tko pogleda spornu snimku može se uvjeriti da zagrebački mitropolit nije veličao četničku kokardu vojvode Đujića, što mu se imputira. Porfirije Perić nije četnik, što neki očito ne mogu prežaliti.

>> Zbog osude paljenja zastave podmeću mi da sam pjevao četničke pjesme

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

GU
gustirna
14:30 16.04.2015.

Da je pjevao juru i bobana razapeli bi popa svi njegovi i jugokomunisticki mediji...ali kada pjeva cetnicke....e to je za njegove medije pakiranje.....

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
12:46 16.04.2015.

Pjevao je hvalospsevnu cetnicke pjesmu Momčilu Đujiću. Podsjetimo, Đujić je nekažnjeni ratni zločinac. Istovremeno se hrvatski povjesni pozdrav "za dom i prvo bijelo polje na grbu proglasavaju ustaskim i pokusavaju zabraniti . Mislim da to nije pakovanje nego usporedba ove "nove pravednosti i pokazatelj tko je provodi .

DU
Deleted user
23:14 16.04.2015.

ja mu ne virujem..ka i onoj njegovoj ovci ispod stola..